• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Baskenland geeft bijna 300.000 euro per jaar uit voor stierenfeesten

Baskenland geeft bijna 300.000 euro per jaar uit voor stierenfeesten

21-12-2021

CAS International en AnimaNaturalis maken bekend dat Baskenland jaarlijks bijna 300.000 euro uitgeeft aan subsidies voor stierenfeesten. Dit is het resultaat van een diepte-onderzoek die we momenteel uitvoeren naar de 18.000 stierenfeesten in Spanje. Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten vragen we aan de autoriteiten van Baskenland om dit geld niet te besteden aan stierenfeesten maar aan zaken die de samenleving nodig heeft.

Baskenland

Baskenland geeft bijna 300.000 euro per jaar uit voor stierenfeesten | Foto: CAS International en AnimaNaturalis

Met de resultaten van dit onderzoek zullen wij inzicht krijgen in hoeveel geld iedere gemeente in Spanje uitgeeft per feest. La Rioja, Catalonië en Valencia zijn de eerste drie onderzochte autonome regio’s. Met de verkregen informatie komen we tot de conclusie dat Catalonië in totaal 850.000 euro steekt in wrede stierenfeesten en La Rioja 900.000 euro. Valencia spant de kroon met jaarlijks 37 miljoen euro aan subsidies voor de stierenfeesten.

Wat betreft Baskenland weten we nu dat de gemeenten in deze regio samen minstens 288.620 euro per jaar besteden aan wrede evenementen met stieren. De gemeenten die het meeste geld bestemmen voor stierenfeesten zijn Orozko (34.557,63 €), Durango (24.848,99 €), Bermeo (14.311,40 €) en Zumarraga (10.786,05 €). Het is mogelijk dat het totaal bedrag in Baskenland hoger ligt dan 300.000 euro; meerdere gemeenten hebben geweigerd ons de gevraagde informatie te verschaffen ondanks de bestaande Wet op transparantie (La Ley de Transparencia). Om deze informatie alsnog te verkrijgen zullen CAS en AnimaNaturalis gerechtelijke procedures starten tegen de gemeenten die niet meewerken.

We hebben ook positief nieuws: de Baskische groene politieke partij Ezker Batua heeft een initiatief gelanceerd met als doel een einde te maken aan het stierenvechten en de wrede stierenfeesten.

De komende maanden zullen we meer resultaten uit ons onderzoek naar buiten brengen. Dit is van groot belang om een einde te kunnen maken aan de stierenfeesten. Maar al deze informatie kunnen we alleen met uw hulp verzamelen. We vragen u daarom ons te helpen met een donatie, zodat we ons onderzoek kunnen afronden. Doneer eenmalig of word donateur.

Nieuwe donateurs ontvangen een gratis code om de documentaire Yo Galgo te bekijken. De documentaire behandelt de problematiek rondom de jacht met de Spaanse galgo. Sinds februari strijdt CAS ook voor de jachthonden in Spanje.