Groot onderzoek naar stierenfeesten Spanje
14-10-2020
Sinds de herfst van 2019 voeren CAS International en AnimaNaturalis een diepte-onderzoek uit naar de stierenfeesten in Spanje. Dit is het grootste onderzoek ooit naar feesten met dieren in dit Europees land. Een enorme onderneming, want Spanje kent meer dan 18.000 stierenfeesten per jaar. Met de resultaten van dit onderzoek zullen wij inzicht krijgen in hoeveel geld iedere gemeente krijgt per feest.
Wij willen een einde aan de wrede stierenfeesten en een van de stappen daartoe is het stoppen van de subsidies. Om dit te bereiken moeten we eerst precies weten waar elke euro vandaan komt én heengaat. In Spanje bestaat er geen nationaal register waar informatie te vinden is over de stierenfeesten – data over subsidies, het soort feest en de locatie. Dat betekent dat wij per gemeente moeten uitzoeken welke soorten stierenfeesten er zijn, en welke subsidies deze ontvangen. We weten dat de stierenvechtsector jaarlijks miljoenen euro’s aan subsidies krijgt op gemeentelijk, regionaal en nationaal niveau. Maar hoe verlopen deze geldstromen precies? En om hoeveel geld gaat het in totaal? Vragen die wij via ons onderzoek willen beantwoorden.
Update onderzoek
We zijn al een jaar bezig en in die tijd benaderden we ontzettend veel gemeenten die ons informatie verschaften – dit zijn zij volgens de Spaanse wetgeving verplicht te doen. Maar ons onderzoek is nog niet afgerond. Via deze pagina kunt u zien hoe ons onderzoek vordert: onderaan vindt u een kaart van Spanje waar de gemeenten waarover wij informatie hebben staan gemarkeerd.
Vuurstieren
Er zijn in Spanje zo’n 18.000 stierenfeesten. Ze zijn gewelddadig en wreed. De stieren worden vastgezet, aan touwen gebonden, gedwongen om te rennen of in de zee te springen, hun hoorns in brand gestoken. De dieren vallen, lopen breuken op en soms overleven ze de feesten niet eens. Een van de meest wrede vormen van stierenfeesten is de ‘vuurstier’ waarbij er aan de hoorns van de stier ballen gedrenkt in een brandbare stof worden bevestigd. De organisatoren van het feest steken vervolgens de de brandbare ballen aan de hoorns in brand waardoor de stier in wanhoop gaat rennen. Soms duurt het meer dan een uur voor het vuur gedoofd is. Dit is enorm stressvol voor de stieren. En vaak lopen we enorme brandwonden op. Zo raakte stier Polvorín blind aan een oog – hij is te adopteren via CAS International. Volgens schattingen zetten gemeenten zo’n 2.500 stieren per jaar in als vuurstier. Regelmatig filmen we samen met AnimaNaturalis dit soort feesten, en documenteren wat er precies gebeurt. Bij onregelmatigheden dienen we een aanklacht in.
De organisatoren van de stierenfeesten brengen het leven van de stieren in gevaar. Soms sterven zij door gewelddadige klappen, hartinfarcten veroorzaakt door de stress, brandwonden aan de ogen, angst voor het vuur. Naast het lichamelijke en mentale letsel dat de dieren oplopen, worden velen diezelfde avond afgemaakt in het slachthuis. Dit zijn de gevolgen van de wrede stierenfeesten:
- Kans op sterven
- Botbreuken en letsel
- Brandwonden
- Psychisch leed
Ons onderzoek, het grootste ooit uitgevoerd in Spanje, is van groot belang om een einde te kunnen maken aan deze stierenfeesten. Maar al deze informatie kunnen we alleen met uw hulp verzamelen. We vragen u daarom ons te helpen met een donatie, zodat we ons onderzoek kunnen afronden. Doneer eenmalig of word donateur.