• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Nederland

Nederland

Toen het Comité Anti Stierenvechten in 1993 opgericht werd, was het heel normaal dat Nederlandse reisorganisaties een excursie naar een stierengevecht aanboden in hun reispakketten naar Spanje. Hier ligt de basis van ons bestaan: we zijn opgericht op verzoek van een groep Spanjaarden die een einde wilde maken aan de toestroom van toeristen vanuit het Nederland. Sinds onze oprichting hebben we ervoor gezorgd dat geen enkele Nederlandse reisorganisatie meer reclame maakt voor het stierenvechten en excursies naar stierengevechten verkoopt. Vanuit Nederland is het aantal bezoeken van toeristen aan stierengevechten drastisch afgenomen.

Op diverse manieren blijven we de Nederlandse toerist informeren omdat toeristen in Spanje regelmatig naar een stierengevecht gelokt worden met het misleidende verhaal dat er geen dieren worden mishandeld en gedood tijdens het gevecht.

Europese subsidies

In Spanje, Portugal en Frankrijk kan de stierenvechtsector subsidies ontvangen op zowel gemeentelijke, provinciaal als nationaal niveau. Ook vanuit Europees niveau stroomt er geld binnen via de subsidies voor het fokken van vee bestemd voor voedselproductie. We weten niet precies hoeveel geld er jaarlijks verdwijnt in de veehouderijen waar vechtstieren worden gefokt, wel weten we dat ze deze subsidies ontvangen omdat het vlees van de vechtstieren wordt geconsumeerd en dit dus wordt gezien als een onderdeel van de vleesindustrie.

Dit impliceert dat Nederlanders indirect meebetalen aan het in stand houden van het stierenvechten. De Nederlandse regering heeft in 2013 unaniem besloten dit onderwerp aan te kaarten bij de Europese Unie. De Kamervragen en de stemming op 4 juli waren een initiatief van de Partij voor de Dieren in samenwerking met CAS International. Op 28 oktober 2015 stemde het Europees Parlement vóór het einde van de Europese subsidies die terechtkomen bij de stierenvechtsector. In 2018 diende Anja Hazekamp, Europarlementariër van de Partij voor de Dieren, een amendement in om het Gemeen­schap­pelijk Land­bouw­beleid zodanig aan te passen dat er geen EU-subsidies gebruikt worden voor stie­ren­vechten. Het Europees Parlement stemde vóór het amendement. De volgende stap is dat de Europese Ministers van Financiën een positie zullen innemen over de Europese subsidies die terechtkomen bij de stierenvechtsector.

Teken de petitie van CAS International om een einde te maken aan de Europese landbouwsubsidies die terechtkomen bij de stierenvechtsector.

Vind je dat de subsidies naar het stierenvechten ook moeten stoppen? Word dan donateur of doneer eenmalig!