• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Wetgeving

Wetgeving

Verbod op stierengevechten en feesten met stieren

Dankzij de politieke lobby die we voeren met lokale organisaties is het stierenvechten in diverse plaatsen verboden. Ons grootste succes was het verbod op het stierenvechten in de Spaanse deelstaat Catalonië per 1 januari 2012. In 2016 verklaarde het Spaanse Constitutionele Hof dat dit verbod niet geldig is, toch worden er nog steeds geen stierengevechten gehouden in Catalonië. Op de Canarische eilanden werd het stierenvechten afgeschaft in 1991.

Ook in andere landen wordt het stierenvechten verboden: de Mexicaanse deelstaten Sinaloa, Sonora, Guerrero, Quintana Roo en Coahuila hebben het verboden en de Peruaanse provincie Concepción in Junín. De deelstaat Trujillo in Venezuela is technisch gezien stierenvechtvrij.

In andere gevallen is er geen sprake van een verbod maar kunnen de stierengevechten en feesten met stieren alsnog uit een gemeente geweerd worden door het niet toekennen van vergunningen of geen toestemming te geven voor het gebruik van de arena.

Toegang kinderen

Ook voor een verbod op de toegang van kinderen tot stierengevechten en feesten met stieren lobbyen we samen met lokale organisaties: in Ecuador mogen minderjarigen (18 jaar) sinds 2018 niet naar stierengevechten; in Venezuela mogen minderjarigen onder de 18 geen stierengevechten bijwonen in de deelstaten Aragua, Zulia en Guárico; Galicia en de Balearische eilanden in Spanje kennen een leeftijdsgrens van 12 jaar. Inmiddels heeft het Comité voor de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties aan Portugal, Mexico, Colombia, Frankrijk, Peru, Ecuador en Spanje gevraagd om kinderen weg te houden van het geweld van het stierenvechten.

Subsidies

Een ander aandachtspunt is het einde van de subsidiëring van het stierenvechten en feesten met stieren. In Colombia is het verboden om het stierenvechten te voorzien van financiële overheidssteun.

Help de paarden en stieren! Word donateur of doneer eenmalig!