• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Catalonië geeft 850.000 euro per jaar uit voor stierenfeesten

Catalonië geeft 850.000 euro per jaar uit voor stierenfeesten

20-10-2020
Protest in Barcelona tegen wrede stierenfeesten

Protest in Barcelona tegen wrede stierenfeesten © AnimaNaturalis/CAS International

CAS International en AnimaNaturalis voeren momenteel een diepte-onderzoek uit naar de 18.000 stierenfeesten in Spanje. Met de resultaten van dit onderzoek zullen wij inzicht krijgen in hoeveel geld iedere gemeente uitgeeft per feest. Voor de deelstaat Catalonië is het onderzoek praktisch af.

De meeste gemeenten hebben gereageerd op ons verzoek om ons informatie te verschaffen over de subsidies die zij besteden voor wrede stierenfeesten – dit zijn zij volgens de Spaanse wetgeving verplicht te doen. Met de verkregen informatie komen we tot de conclusie dat de Catalaanse gemeenten in totaal 850.000 euro steken in wrede stierenfeesten. 850.000 euro dat niet gebruikt wordt voor zaken waar de Catalaanse samenleving momenteel behoefte aan heeft, zoals onderwijs of gezondheidszorg. Catalonië ondergaat de tweede golf van de pandemie met te weinig middelen. De Catalaanse gemeenten kunnen dit geld veel beter inzetten in ziekenhuizen dan om wrede stierenfeesten te financieren.

Volgens ons onderzoek gaf de gemeente Amposta in 2019 het meeste geld uit voor stierenfeesten: 123.912 euro voor 42 stierenfeesten in diverse festiviteiten en wijken. In totaal zijn er 17 stieren gebruikt voor het evenement vuurstier; 7 voor een straatevenement waarbij de stier achternagezeten wordt terwijl het vastzit aan een touw; en 18 voor andere soorten stierenfeesten. De tweede gemeente is Sant Carles de la Rápita, die 68.656 euro uitgaf voor 26 stierenfeesten.

Vorige week protesteerden we in Barcelona tegen deze wrede stierenfeesten. Er moet een verbod komen voor de stierenfeesten want ze zijn wreed voor de dieren. En de subsidies moeten stoppen omdat het geld ergens anders hard nodig is. Volgens onze berekeningen kunnen de Catalaanse gemeenten met 850.000 euro het volgende bekostigen: 30 IC-bedden, 34 stuks beademingsapparatuur, het jaarsalaris van 10 artsen en 20 verpleegkundigen; 23.600 coronatests en 467.000 mondkapjes.

De komende maanden zullen we meer resultaten uit ons onderzoek naar buiten brengen. Dit is van groot belang om een einde te kunnen maken aan de stierenfeesten. Maar al deze informatie kunnen we alleen met uw hulp verzamelen. We vragen u daarom ons te helpen met een donatie, zodat we ons onderzoek kunnen afronden. Doneer eenmalig of word donateur.