• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / La Rioja geeft 900.000 euro per jaar uit voor stierenfeesten

La Rioja geeft 900.000 euro per jaar uit voor stierenfeesten

23-02-2021
La Rioja geeft 900.000 euro per jaar uit voor stierenfeesten

© AnimaNaturalis

CAS International en AnimaNaturalis maken bekend dat de Spaanse autonome regio La Rioja jaarlijks 900.000 euro uitgeeft aan subsidies voor stierenfeesten. Dit is het resultaat van een diepte-onderzoek die we momenteel uitvoeren naar de 18.000 stierenfeesten in Spanje. Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten vragen we aan de autoriteiten van La Rioja om dit geld niet te besteden aan stierenfeesten maar aan zaken die de samenleving nodig heeft, zoals een betere gezondheidszorg.

Met de resultaten van dit onderzoek zullen wij inzicht krijgen in hoeveel geld iedere gemeente in Spanje uitgeeft per feest. La Rioja en Catalonië zijn de eerste twee onderzochte autonome regio’s. Met de verkregen informatie komen we tot de conclusie dat Catalonië in totaal 850.000 euro steekt in wrede stierenfeesten en La Rioja 900.000 euro. Wat betreft La Rioja hebben we informatie gekregen over wat begroot is voor zaken als fokkerijen van vechtstieren, verzekeringen, veterinaire diensten, infrastructuur en het betalen van medewerkers van de stierenvechtsector. De informatie is afkomstig uit 29 gemeenten die samen minstens 833.243 euro uitgeven voor stierenfeesten. Van vier gemeenten hebben we nog geen informatie gekregen, maar we concluderen dat het totaal rond de 900.000 euro neerkomt.

Volgens ons onderzoek gaf de gemeente Aldeanueva del Ebro in 2019 het meeste geld uit voor stierenfeesten: 107.215 euro voor 21 stierenfeesten in diverse festiviteiten en wijken. Het gaat hierbij om 5 evenementen die in een stierenvechtarena plaatsvonden, en 16 stierenrennen. De tweede gemeente is Alfaro die 102.329 euro uitgaf voor de organisatie van 34 stierenfeesten. De uitgaven van de gemeente Santo Domingo de la Calzada waren opvallend: 14.980 euro voor slechts 2 stierenfeesten.

Wij willen dat dit geld benut wordt voor de gezondheidszorg, om werkloosheid tegen te gaan, om kwetsbare families te ondersteunen, die het nog zwaarder te verduren hebben tijdens de pandemie. Maar ook willen wij dat de essentiële, dierenleedvrije culturele praktijken en uitingen van La Rioja worden versterkt, en kunnen rekenen op economische steun.

Volgens onze berekeningen kan La Rioja met 900.000 euro het volgende bekostigen: 30 IC-bedden, 34 stuks beademingsapparatuur, het jaarsalaris van 10 artsen en 20 verpleegkundigen; 23.600 coronatests en 467.000 mondkapjes.

De komende maanden zullen we meer resultaten uit ons onderzoek naar buiten brengen. Dit is van groot belang om een einde te kunnen maken aan de stierenfeesten. Maar al deze informatie kunnen we alleen met uw hulp verzamelen. We vragen u daarom ons te helpen met een donatie, zodat we ons onderzoek kunnen afronden. Doneer eenmalig of word donateur.