• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Vermaak met stieren tijdens feesten

Vermaak met stieren tijdens feesten

In de stierenvechtlanden, maar ook in andere landen zoals Brazilië, Panama en Nicaragua, vinden jaarlijks duizenden ‘fiestas populares’ (volksfeesten) plaats, waarbij stieren en andere dieren worden mishandeld en/of gedood. Hieronder vallen de zogenaamde stierenfeesten. Deze worden gewoonlijk gehouden als onderdeel van een patroonsfeest, waarbij een patroonheilige wordt vereerd en een geestelijke het stierenfeest zegent.

In sommige landen stelt de overheid reglementen op voor dit soort evenementen. In de praktijk lappen de deelnemers deze regels echter regelmatig aan hun laars en is er weinig toezicht.

Jaarlijks worden tijdens patroonsfeesten meer dan 30.000 stieren, koeien en kalveren mishandeld en gedood. In Spanje vinden verreweg de meeste feesten plaats: zo’n 18.000 stierenfeesten per jaar.

Campagne stierenfeesten

CAS International en AnimaNaturalis hebben een diepte-onderzoek gedaan naar deze 18.000 stierenfeesten in Spanje. Onder meer onderzochten we de hoogte van de subsidies die de lokale en regionale autoriteiten aan deze wrede feesten besteden. De hoofdconclusie is dat 22% van de Spaanse gemeenten 42 miljoen euro steken in de stierenfeesten. Maar we ontdekten meer, bijvoorbeeld over het intense leed van de ingezette stieren, koeien en kalveren. Bekijk alle onderzoeksresulatten hier. Naar aanleiding van deze resultaten vragen we aan de autoriteiten van de deelstaten om dit geld niet te besteden aan stierenfeesten maar aan zaken die de samenleving nodig heeft. Ook roepen we toeristen op om niet deel te nemen aan deze stierenfeesten.

Voorbeelden van stierenfeesten:

Pamplona (Navarra, Spanje)
Tijdens de stierenrennen in Pamplona worden iedere dag 6 stieren door de straten naar de stierenvechtarena gejaagd om ‘s avonds gedood te worden tijdens een stierengevecht. De stierenrennen van Pamplona duren acht dagen lang en zijn de populairste van het land. Jaarlijks worden er 48 stieren ingezet en gedood.

De stieren zijn gewend aan de rust van de wei en worden in de straten van Pamplona geconfronteerd met een schreeuwende massa mensen die achter ze aan rennen. Prikkels zoals harde geluiden, snelle bewegingen en het feit dat ze achterna gezeten worden zijn zeer stressvol voor de stieren.

© Tras los Muros

Toro de la Vega (Tordesillas, Spanje)

Tijdens Toro de la Vega werd een stier door honderden mannen te voet en te paard opgejaagd en gestoken met lange lansen en andere wapens, net zolang tot hij door zijn poten zakt. Als hij op de grond lag, kreeg degene die hem de ‘fatale’ steek toediende een trofee: de staart en/of testikels van de stier. Daarna werd het dier uit zijn lijden verlost. CAS protesteerde ieder jaar in Spanje tegen Toro de la Vega. In 2015 maakte CAS samen met Animals Today (toen PiepVandaag!) een reportage over Toro de la Vega (zie onderstaande video). In 2016 werd dit stierenfeest verboden, en gewijzigd in een stierenren zonder bloed, bekend als Toro de la Peña. Dat de stier niet langer gedood en gestoken wordt betekent niet dat er geen leed plaatsvindt. De stierenren is zeer stressvol voor de stier, die achterna gezeten wordt door een grote groep schreeuwende mensen.

Vuurstier (toro embolado, toro de fuego, toro jubilo)

De vuurstier is een uiterst wreed evenement met een stier, waarbij de hoorns van de stier met een brandbare stof worden bedekt en vervolgens in brand gestoken. Als de stier met ‘brandende hoorns’ is losgelaten wordt hij achternagezeten. Het dier raakt in paniek door het vuur en kan dit op geen enkele manier doven. De manier waarop het evenement plaatsvindt is sinds de middeleeuwen nauwelijks veranderd. Bekijk de beelden hier.

Toro Jubilo

Toro Jubilo | © Aitor Garmendia / CAS International /AnimaNaturalis

Het brandbare materiaal valt op de kop van de stier waardoor hij uiteindelijk hierdoor deels bedekt wordt. De meest bekende vorm van de vuurstier vindt plaats in Medinaceli (Castilië en León) maar komt ook elders in Spanje voor. Ook in Catalonië en de deelstaat Valencia worden jaarlijks zo’n 2.500 vuurstierfeesten gehouden. Voor onze campagne tegen de stierenfeesten maakten we meermaals undercoverbeelden van vuurstieren.

Toro Ensogado

Een ander gruwelijk stierenfeest is Toro Ensogado in Teruel. Het is een straatfeest waarbij een touw aan de kop van de stier gebonden is. Het idee is dat de stier door de straten rent terwijl de deelnemers hem opjagen, wat zeer stressvol is voor het dier. Soms duurt dit wel 50 minuten per stier. Ook in andere gemeenten in Spanje vindt dit stierenfeest plaats.

Toro Ensogado | © CAS International & AnimaNaturalis

Stier te water (Bous a la Mar)

In Denia (Valencia) vindt jaarlijks het stierenfeest Bous a la Mar plaats. Bij dit evenement dwingen de deelnemers stieren en koeien in zee te springen. Dit gaat er niet zachtzinnig aan toe. De dieren worden bruut behandeld. Eenmaal in zee, bindt men de dieren met een touw vast aan een boot om ze vervolgens terug te brengen naar de kade. De deelnemers zitten aan hun hoorns, terwijl de dieren met veel moeite hun kop boven water kunnen houden. Voor de dieren is dit enorm stressvol en angstaanjagend: water voelt instinctief als een dreiging. Daarnaast hebben ze nog nooit met water te maken gehad, wat een onbekend element voor ze is. Het komt voor dat stieren en koeien verdrinken tijdens dit soort evenementen.

Bous a la Mar | © CAS International & AnimaNaturalis

Teken onze petitie om een einde te maken aan de stierenfeesten!

Help de stieren en paarden! Doneer eenmalig of word donateur.