• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Vermaak met stieren tijdens feesten

Vermaak met stieren tijdens feesten

In de stierenvechtlanden, maar ook in andere landen, zoals Brazilië, Panama en Nicaragua vinden jaarlijks duizenden ‘fiestas populares’ (volksfeesten, de meeste zijn patroonsfeesten) plaats, waarbij stieren en andere dieren worden mishandeld en/of gedood, uit naam van een patroonheilige en gezegend door een lokale geestelijke.

In sommige landen stelt de overheid reglementen op voor dit soort evenementen. In de praktijk lappen de deelnemers deze regels echter regelmatig aan hun laars en is er weinig toezicht.

Jaarlijks worden tijdens patroonsfeesten meer dan 30.000 stieren, koeien en kalveren mishandeld en gedood. In Spanje vinden verreweg de meeste feesten plaats: in de jaren voorafgaand aan covid-19 vonden er gemiddeld zo’n 18.000 stierenfeesten plaats.

Voorbeelden van patroonsfeesten:

Pamplona (Navarra, Spanje)
Tijdens diverse stierenrennen in Pamplona worden iedere dag 6 stieren door de straten naar de arena gejaagd om ‘s avonds gedood te worden tijdens een stierengevecht. De stierenrennen van Pamplona zijn de populairste van het land.

Toro de la Vega (Tordesillas, Spanje)
Een stier werd door honderden mannen te voet en te paard opgejaagd en gestoken met lange lansen en andere wapens, net zolang tot hij door zijn poten zakt. Als hij op de grond lag, kreeg degene die hem de ‘fatale’ steek toediende een trofee: de staart en/of testikels van de stier. Daarna werd het dier uit zijn lijden verlost. CAS protesteerde ieder jaar in Spanje tegen Toro de la Vega. In 2016 werd dit stierenfeest verboden, en gewijzigd in een stierenren zonder bloed, bekend als Toro de la Peña.

Embalse de Toros (Tlacotalpan, Mexico)
Zeven of meer stieren en/of koeien krijgen sterke drank toegediend en worden gedwongen door een diepe rivier te zwemmen, vastgebonden aan bootjes. Eenmaal op land worden ze opgejaagd en mishandeld. Het evenement is verboden, toch wordt het jaarlijks georganiseerd.

Help de stieren en paarden! Doneer eenmalig of word donateur.