• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Toro de la Vega: stier alsnog dood binnen 24 uur

Toro de la Vega: stier alsnog dood binnen 24 uur

24-05-2016
Toro de la Vega: stier alsnog dood binnen 24 uur

Toro de la Vega © PACMA

De regering van de Spaanse deelstaat Castillië en León heeft besloten om de stier tijdens het jaarlijkse evenement Toro de la Vega in Tordesillas niet meer te laten doden in het bijzijn van publiek. Dat is een stap in de goede richting, maar het besluit laat veel vragen onbeantwoord over de vorm van dit evenement in de toekomst. CAS International heeft het decreet gelezen en de mening van verschillende experts gehoord. In dit artikel kunt u de positie van CAS lezen over het besluit van de deelstaatsregering.

Reglement
De autoriteiten van Castilië en León hebben in de hele deelstaat verboden dat dieren gedood worden in het bijzijn van publiek tijdens traditionele feesten met stieren. De deelstaat telt op dit moment maar één festiviteit waarin het dier gedood wordt: Toro de la Vega. De wet van de deelstaat Castilië en León dicteert echter dat alle stieren die gebruikt worden in stierengevechten en evenementen binnen de 24 uur er na gedood moeten worden. Dit betekent in wezen dat de stier niet in het bijzijn van het publiek, maar buiten het zicht ervan gedood wordt.

Verder stond in het oude reglement van 1999 dat het mogelijk was om “acties op de stieren uit te oefenen die inherent zijn aan de viering van het traditionele spektakel”. Met andere woorden: het verwonden van het dier met lansen was toegestaan. Deze zin in nu weggelaten. Hoe dit geïnterpreteerd moet worden is niet bekend. Er wordt in het decreet waarin het besluit is opgenomen niet expliciet aangegeven dat het verboden is om het dier te verwonden. Volgens een vertegenwoordiger van de deelstaatsregering van Castilië en León zal het niet langer toegestaan zijn om lansen te gebruiken, maar dit is dus niet terug te zien in het decreet.

Vrijwilligers van CAS in Tordesillas in 2011 @ Javier Babuglia

Positie CAS
We hebben naar de mening van diverse experts op het gebied van dierenwelzijn en wetgeving geluisterd. CAS deelt de mening van AVATMA (mede opgericht door CAS), een groep dierenartsen die zich inzet voor het einde van het stierenvechten én feesten met stieren. Op dit moment hebben we meer vragen dan antwoorden:

  • Hoe zit het met de lansen, mogen die nog ingezet worden?
  • Mag men het dier verwondingen toebrengen?
  • Welke acties worden precies verboden in het bijzijn van het publiek?
  • Kan het reglement van Toro de la Vega gewijzigd worden om alsnog toe te staan dat er lansen gebruikt worden en na het evenement, buiten het zicht van het publiek, het dier te doden?

Als de lansen inderdaad niet meer gebruikt zullen worden, en het dier op geen enkele manier verwond zal raken, dan is er een stap in de goede richting gezet. Maar dit betekent niet dat het dier vrij is van leed. Het dier zal sowieso veel stress ervaren tijdens het evenement en tijdens het transport vooraf. Daarnaast zal het dier fysieke pijn ervaren: de fysieke kenmerken van de stier zijn niet geschikt om te rennen. Tijdens dit soort evenementen moet de stier rennen waardoor het ondraaglijke pijn ervaart.

En na het evenement zal de stier sowieso gedood worden, nu buiten het zicht van het publiek. Het is een positieve ontwikkeling dat de staatsregering van Castilië en León erkent dat de huidige Spaanse maatschappij geen ruimte meer biedt voor dit soort evenementen, en via het decreet het feest wil laten aanpassen. Echter, zolang het dier blijft lijden moeten we onze strijd blijven voortzetten.

Jarenlange Campagne

Toro de la Vega is één van de belangrijkste campagnes van CAS International van de laatste 10 jaar. Sinds 2007 hebben wij samen met PACMA, en later ook met HSI, intensief samengewerkt in de campagne ‘Rompeunalanza’ (breek een lans) om dit evenement te verbieden, door onder meer te lobbyen voor een verbod en het protesteren in Tordesillas, Valladolid en Madrid. CAS International heeft jaarlijks duizenden euro’s in deze campagne gestoken en regelmatig Nederlandse en Belgische vrijwilligers meegenomen om te laten zien dat niet alleen de Spanjaarden, maar ook vele Europeanen dit dierenleed niet langer accepteren. Dankzij onze campagne werden de protesten tegen Toro de la Vega ieder jaar groter en liepen er ieder jaar meer organisaties mee. Vorig jaar, in Madrid, waren er maar liefst 100.000 mensen op de been!

CAS International reisde samen met Karen Soeters, oprichter van PiepVandaag.nl, naar Tordesillas om undercoverbeelden te maken van het evenement in september 2015. Stier Rompesuelas stierf een gruwelijke dood die dag. Helaas konden we Rompesuelas niet redden, maar vele mensen hebben de beelden van onze documentaire kunnen zien:

 

We weten niet hoe Toro de la Vega er dit jaar uit gaat zien. Zeker zijn we ervan dat hoe dan ook de stier zal blijven lijden. Wij gaan door met onze strijd tot geen enkele stier in Spanje en in de andere stierenvechtlanden gebruikt zal worden om mensen te vermaken tijdens een wreed spektakel.