• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Menta: het gezicht van de Spaanse galgo

Menta: het gezicht van de Spaanse galgo

13-04-2021
Menta: het gezicht van de Spaanse galgo

© Amores Peludos

Jagers dumpen, mishandelen en doden jaarlijks meer dan 50.000 galgo’s in Spanje. Als de hazewindhonden geluk hebben worden ze naar opvangcentra gebracht waar men ze liefdevol oplapt en verzorgt. Veel galgo’s zullen dit geluk nooit kennen: sommige galguero’s (jagers) laten hun honden in waterputten achter, hangen ze op aan bomen, brengen ze naar dodingsstations of dumpen ze ergens waar ze aan hun lot worden overgelaten. Naast de galgojacht bestaat een andere activiteit die voor veel dierenleed zorgt: de kampioenschappen.

Menta is één van die mishandelde galgo’s. In december 2020 werd het Madrileense opvangcentrum Amores Peludos door een galguero gebeld. Hij had een galgo waarmee het niet goed ging; zij was erg mager en wilde niet eten. Twee vrijwilligers bezochten vervolgens de jager om die hond te zien. Ze troffen het dier aan in schokkende omstandigheden. De hazewindhond was extreem mager, kon niet opstaan of lopen, en de jager schopte haar letterlijk naar buiten. De vrijwilligers smeekten de jager om haar met rust te laten, en namen haar in hun armen mee naar een dierenarts. Na onderzoek bleek dat haar mag vol zat met stenen. Ze woog maar 16 kilo. Haar anus was beschadigd – het is onbekend of dit kwam door ondervoeding, een hondenbeet of doordat er iets was ingebracht. De slokdarm zat vol met stenen en botjes.

Dezelfde dag van haar redding kreeg deze onfortuinlijke galgo haar nieuwe, mooie naam: Menta (genoemd naar de plant munt). De vrijwilligers deden alles om haar te laten aansterken en de rust te geven die ze zo hard nodig had. In december en januari verbleef ze enkele weken in een opvanghuis, met haar mandje onder de kerstboom, waar ze met warmte en liefde werd verzorgd en verwend.

Gedurende deze periode werd duidelijk dat Menta niet in staat is om te kwispelen. Ook had ze moeite met opstaan na het plassen en kon nauwelijks leunen op een achterpoot. Ondanks alle voeding die ze kreeg en haar goede eetlust bleef ze gewicht verliezen, tot ze nog maar 12 kilo woog. Ook kon ze zichzelf niet ontlasten, waardoor de vrijwilligers haar ontlasting dagelijks moesten verwijderen. Soms lukte het niet om te lopen en plaste ze in haar mandje. Na diverse onderzoeken bij de dierenarts is duidelijk geworden dat Menta een neurologisch probleem heeft, veroorzaakt door de fysieke mishandeling. Ze voelt niets aan een achterpoot en rondom de anus. Wat betreft haar ontlasting: haar lichaam werkt niet mee waardoor het dagelijks verwijderd moet worden. Ze gaat nu een rehabilitatietraject in. Waarschijnlijk zal de dierenarts Menta moeten opereren. Mogelijk zal haar poot geamputeerd moeten worden, maar eerst gaat het team andere opties bekijken. Gelukkig is haar gewicht inmiddels wel toegenomen. Menta staat niet ter adoptie en de kans is groot dat dit ook nooit zal gebeuren. Maar Lara, de oprichtster van Amores Peludos, zal voor haar blijven zorgen. Ze heeft hoe dan ook haar gouden mandje gevonden.

Menta is het gezicht van de Spaanse galgo. Zij staat symbool voor de 50.000 honden die jaarlijks een gruwelijk lot ondergaan. Menta’s verhaal is helaas geen uitzondering. Veel galgo’s zijn zo toegetakeld dat ze direct na hun redding door een dierenarts moeten worden ingeslapen. CAS International wil een einde maken aan deze gruwelijkheden. Als de wet jagers verbiedt om met galgo’s, podenco’s en andere jachthonden te jagen, zullen honden als Menta niet meer gebruikt worden als wegwerpartikelen.

Word donateur en steun onze campagne tegen de jacht met galgo’s.