• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Jacht met galgo’s

Jacht met galgo’s

In Spanje is de jacht met galgo’s een eeuwenoude, traditionele vorm van jacht. De bedoeling is dat twee galgo’s samen één haas opjagen, vangen en doden. Gewoonlijk loopt een rij jagers met de jachthonden door een open veld, op zoek naar verscholen hazen. Als een haas opspringt, laten de jagers twee galgo’s los die de haas vervolgens achtervolgen.

galgo-kopje.468e55

Op de leeftijd van twee á drie jaar begint de lichamelijke conditie van de galgo’s af te nemen. Als jachthonden niet snel genoeg zijn, en de jager niet meer dienen, worden ze als wegwerpartikelen gedumpt of zelfs gedood. Galgo’s zijn intelligente honden die het ‘spel’ van het jagen steeds beter onder de knie krijgen. De jagers stellen bepaalde regels op voor de jacht. Als een galgo bijvoorbeeld een kortere weg neemt om de haas te vangen, gaat hij tegen die regels in, en schaadt hij de eer van de jager. Sommige jagers straffen hun windhonden voor dit gedrag, vanuit het bijgeloof dat zijn nakomelingen hiervan zullen leren. Een vorm van straf is het ophangen van de galgo aan een boom, waarbij hij de grond net kan raken met zijn pootjes. Een doodstrijd die soms wel drie dagen duurt. In andere gevallen worden windhonden in putten gegooid, waar ze verdrinken of een hongerdood sterven. Naast de galgojacht zijn er ook de kampioenschappen, die voor veel dierenleed zorgen. Lees hier meer over de kampioenschappen.

Opvangcentra redden zoveel mogelijk jachthonden. Het is letterlijk dweilen met de kraan open, en soms kunnen de shelters de grote aantallen honden niet meer aan. Veel van deze honden worden in Spanje of daarbuiten geadopteerd, waar ze een zonnige toekomst wacht. Vanuit het Comité Anti Stierenvechten zullen we ons niet bezig houden met het adopteren van honden, en daar hebben we een reden voor. We kiezen voor de politieke weg om de bron van het probleem aan te pakken, zodat de gruwelijke jacht met honden verboden wordt en het misbruiken van galgo’s, podenco’s en andere jachthonden voorgoed stopt.

Spanje is het enige Europese land waar het jagen van dieren in een open veld toegestaan is en waarbij de jachthonden de prooidieren mogen doden. Dit zijn praktijken die elders in Europa verboden zijn. Echter, door Artikel 13 van het Verdrag van Lissabon is er een uitzondering voor het verbieden van bepaalde vormen van dierenleed die deel uitmaken van culturele tradities, godsdienstige riten en regionaal erfgoed. De jachtsector neigt steeds meer om de jacht met honden als traditie of cultuur te bestempelen. Wij zullen hierom onze strijd in zowel Spanje als Brussel voeren.

Bekijk de documentaire Yo Galgo over het lot van de Spaanse galgo.

Help de galgo’s en andere jachthonden! Doneer eenmalig of word donateur.

Foto: Pixabay