0

Al 25 jaar actief tegen stierenvechten

Meer dan 100.000 stieren gered

Actief over de hele wereld

Kampioenschappen

© PixabayNaast de galgojacht bestaat een andere activiteit die voor veel dierenleed zorgt: de kampioenschappen. Deze kunnen beschouwd worden als culturele evenementen met publiek. Het principe is hetzelfde als bij de jacht: twee galgo’s rennen achter een haas aan, vangen en doden het. Een jager loopt met twee honden op een open veld, en laat de dieren los wanneer een haas begint te rennen. Factoren zoals de manier waarop de honden redden, de haas vangen, etc bepalen hoeveel punten een hond krijgt en wie het kampioenschap wint. 

Voor de kampioenschappen worden galgo’s speciaal getraind. Sommige fokkers houden zich alleen maar bezig met het fokken en trainen van deze galgo’s. De honden moeten aan specifieke vereisten voldoen. Als een fokker galgo’s heeft die hier niet aan voldoen, worden ze gedumpt of gedood. Door de zware selectieprocedures sneuvelen veel honden. De kampioenschappen zorgen daarom voor ontzettend veel dierenleed. Een galgo die geschikt is om deel te nemen aan een kampioenschap kost daarnaast veel geld. Het fokken en verkopen van deze galgo’s is een lucratieve handel. En naast de kampioenschappen wordt er ook gejaagd met galgo's. Wil je meer weten over de galgojacht? Lees hier meer

Opvangcentra proberen zoveel mogelijk gedumpte honden te redden. Veel van deze jachthonden worden in Spanje of daarbuiten geadopteerd, waar ze een zonnige toekomst wacht. Vanuit het Comité Anti Stierenvechten zullen we ons niet bezig houden met het adopteren van honden, en daar hebben we een reden voor. We nemen de politieke weg, zodat de gruwelijke jacht verboden wordt en het misbruiken van galgo’s, podenco’s en andere jachthonden voorgoed stopt.

Spanje is het enige Europese land waar het jagen van dieren in een open veld toegestaan is en waarbij de jachthonden de prooidieren mogen doden. Dit zijn praktijken die elders in Europa verboden zijn. Echter, door Artikel 13 van het Verdrag van Lissabon is er een uitzondering voor het verbieden van bepaalde vormen van dierenleed die deel uitmaken van culturele tradities, godsdienstige riten en regionaal erfgoed in Europese landen. Wij zullen onze strijd voeren in zowel Spanje als Brussel. 

Bekijk de documentaire Yo Galgo over het lot van de Spaanse galgo.  

Help de galgo’s en andere jachthonden! Doneer eenmalig of word donateur.

Foto: Pixabay