• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Europese Verkiezingen: kies voor een Europa zonder stierenvechten

Europese Verkiezingen: kies voor een Europa zonder stierenvechten

30-05-2024

Op 6 juni mogen we stemmen voor de Europese Verkiezingen van het Europees Parlement. Voor velen lijkt dit misschien een ver-van-mijn-bed-show, maar niets is minder waar. In Europa worden bijvoorbeeld regels gemaakt voor het welzijn van dieren in de veehouderij, de bescherming van de natuur en de beschermingsstatus van de wolf. Alle thema’s die over landsgrenzen heen gaan, behoren tot dossiers van de Europese Unie. Als het aan CAS International ligt, geldt dat in de toekomst ook voor het welzijn van dieren die gebruikt worden voor culturele of traditionele evenementen, zoals stierengevechten. Met jouw stem kun je een verschil maken. Ga dus vooral stemmen, want iedere stem telt.

Europese Verkiezingen: kies voor een Europa zonder stierenvechten

Europese Verkiezingen: kies voor een Europa zonder stierenvechten | Foto: CAS/AnimaNaturalis

Manifest tegen stierenvechten

Het nieuwe Europees Parlement en de nieuwe Europese Commissie zullen na de verkiezingen aan de slag gaan met de herziening van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) voor de periode na 2027. In het GLB wordt geregeld welke agrariërs landbouwsubsidies krijgen en hoeveel. Al ruim tien jaar is bekend dat fokkers van vechtstieren in Spanje, Portugal en Frankrijk ook subsidies krijgen. Het gaat om een bedrag van maar liefst 200 miljoen euro per jaar. Met de herziening van het GLB kan worden voorkomen dat er niet langer landbouwsubsidies worden gebruikt voor het in stand houden van deze wrede traditie.

Om kandidaat Europarlementariërs aan te sporen zich uit te spreken tegen het stierenvechten, hebben we samen met onze Europese zusterorganisaties uit ons Internationale Netwerk tegen het Stierenvechten een manifest opgesteld. We roepen kandidaat Europarlementariërs daarom ook op om het manifest te ondertekenen, om een einde te maken aan stierengevechten en wrede stierenfeesten. Zo kunnen kiezers zien welke politici het opnemen voor het welzijn van de duizenden stieren, koeien en paarden die lijden onder stierengevechten. Het manifest en de lijst met ondertekenaars zijn te vinden op de nieuwe website van het Internationale Netwerk tegen het Stierenvechten.

Meerderheid tegen stierenvechten

Om politici en politieke partijen extra te motiveren om een einde te maken aan stierenvechten, hebben we vanuit CAS een groot opinieonderzoek laten uitvoeren door Ipsos I&O Publiek onder in totaal 7500 deelnemers uit Spanje, Frankrijk en Portugal. Hieruit blijkt dat de meerderheid van de inwoners van de drie Europese stierenvechtlanden tegen het stierenvechten is. Ook vinden ze dat de Europese Unie het welzijn van dieren binnen culturele tradities moet beschermen. Ook vindt de meerderheid dat er geen nationale of Europese subsidies mogen worden ingezet voor het stimuleren van stierenvechten. Hier lees je alle uitkomsten van het opinieonderzoek.

Infographic

Infographic resultaten opinieonderzoek | Vormgeving: JSBdesign

Dierenkieswijzer

Om kiezers te helpen een diervriendelijke keuze te maken heeft de Dierencoalitie, waar CAS lid van is, een Dierenkieswijzer gemaakt. In deze kieswijzer is voor verschillende diergerelateerde onderwerpen te zien wat zij hierover hebben opgenomen in hun verkiezingsprogramma. Veel partijen hebben iets opgenomen over dierenwelzijn, onder andere van dieren in de veehouderij. Slechts twee partijen pleiten in hun verkiezingsprogramma concreet voor een verbod op stierenvechten, dat zijn de Partij voor de Dieren en Volt. Bekijk hier de kieswijzer.

De Partij voor de Dieren en Volgt zeggen het volgende over stierenvechten in hun verkiezingsprogramma:

PvdD: Het beschermen van dieren is belangrijker dan tradities in EU-landen. Dat betekent bijvoorbeeld dat we het rapen van kievitseieren verbieden. Net als de jacht op trekvogels in landen als Malta, Italië en Frankrijk. We verbieden het optreden van dieren voor vermaak. De EU verbiedt het gebruik van dieren in dolfijnenbaden en circussen. Dieren die er nu nog vastzitten, vangen we veilig op. Dierentuinen – en dierenverblijven met water (aquaria) – worden speciale opvanglocaties. Om dieren in te verzorgen, niet om mensen te vermaken. De EU helpt hierbij met geld.

Zolang dierentuinen en aquaria nog bestaan, houden ze zich aan strenge regels. Dierentuinen mogen geen dieren verminken. En bijvoorbeeld geen vleugels knippen bij vogels. Of tanden trekken bij roofdieren. We verbieden stierenvechten. De EU geeft geen geld meer aan vermaak of tradities met dieren. We verbieden evenementen met dieren. Of markten waar dieren te koop worden aangeboden.

We verbieden het gokken op wedstrijden met dieren. Zoals bij hondenrennen en paardenrennen. We verbieden wedstrijden en sporten waarbij dieren worden gebruikt of gedood. Zoals kamelen- races, hondenraces, duivensport en hengelen. Dat geldt ook voor wedstrijden waarbij windhonden op levende hazen jagen. We verbieden manieren van trainen die schadelijk zijn voor dieren. Zoals in de paardensport.

Volt: Verbied de voortplanting en het gebruik van wilde dieren voor amusement, inclusief het gebruik in circussen, voor stierenvechten en soortgelijke evenementen, aquaria/dolfijnencentra en dierentuinen, en ondersteun een overgangsperiode voor instellingen om hun activiteiten aan te passen en om de wilde dieren die voor amusement worden gebruikt in opvangcentra te plaatsen.

Help ons zodat we door kunnen gaan met onze impactvolle campagnes! Doneer eenmalig of word donateur.

Lees meer:

Meerderheid mensen in Europese stierenvechtlanden tegen de wrede traditie

Manifest tegen het stierenvechten