• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Manifest tegen het stierenvechten

Manifest tegen het stierenvechten

07-05-2024

In aanloop naar de Europese Verkiezingen op 6 juni aanstaande hebben we vanuit CAS International in samenwerking met zusterorganisaties uit ons Internationale Netwerk tegen het Stierenvechten een manifest tegen het stierenvechten opgesteld. We roepen kandidaat Europarlementariërs op het manifest te tekenen en zich uit te spreken tegen het stierenvechten.

Manifest

Teken het manifest tegen het stierenvechten | Foto: CAS/AnimaNaturalis

Het stierenvechten vindt nog steeds plaats in 8 landen, waarvan drie in de EU – Spanje, Portugal en Frankrijk – en vijf in Latijns-Amerika. Jaarlijks wordt zo’n 200 miljoen euro aan Europese landbouwsubsidies besteed aan het fokken van stieren voor stierengevechten en stierenfeesten. Stierengevechten en stierenfeesten veroorzaken veel dierenleed en stieren overleven een gevecht niet. Het is een oneerlijke strijd die de stier altijd verliest en waarin hij op langzame en pijnlijke manier wordt gedood. Bovendien wordt het vlees voor menselijke consumptie aangeboden.

In Spanje, Portugal (vanaf 16 jaar) en Frankrijk mogen minderjarigen naar wrede evenementen met stieren, zoals de stierengevechten, waardoor ze geconfronteerd worden met gruwelijk dierenleed en geweld. Al in 2014 spraken de Verenigde Naties landen aan om kinderen onder de 18 jaar weg te houden van dit geweld.

Maite van Gerwen, directeur van CAS International:

“Landbouwsubsidies, dierenwelzijn en kinderrechten zijn allemaal thema’s waar de EU een rol in kan pakken. We roepen aankomende Europarlementariërs dan ook op om hiermee aan de slag te gaan na de verkiezingen in juni. Middels het tekenen van het manifest kunnen zij aangeven zich hiervoor te willen inzetten.”

Kandidaat-Europarlementariërs die zich willen inzetten voor het einde van het stierenvechten kunnen het manifest lezen en tekenen op de website van het International Anti-Bullfighting Network.

Ken je kandidaten die dit mogelijk (ook) willen doen? Vraag ze dan om het manifest te tekenen en te delen.