• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Aantal stierenfeesten in Catalonië stijgt met 7 procent

Aantal stierenfeesten in Catalonië stijgt met 7 procent

01-03-2023

Het aantal stierenfeesten in Catalonië is met zeven procent gestegen ten opzichte van 2019. Er zijn in 2022 29 stierenfeesten meer gehouden, in totaal 469. Vanuit CAS International en AnimaNaturalis hebben we aangifte gedaan tegen de organisatoren van vijf festivals met stieren in 2022 wegens dierenmishandeling en het niet naleven van het reglement betreffende stierenfeesten.

Stierenfeesten

© CAS International / AnimaNaturalis

Na twee jaar van restricties wegens de pandemie keerden de stierenfeesten terug in Catalonië. In 2022 werden gedurende 190 dagen 469 stierenfeesten gehouden, tijdens 49 festivals in 27 gemeenten in Catalonië. Vanuit CAS en AnimaNaturalis deden we aangifte tegen de organisatie van stierenfeesten waar geen autorisatie voor was afgegeven en het meermaals inzetten van hetzelfde dier binnen 24 uur – wat in strijd is met de regelgeving. Ook deden we aangifte voor het in elkaar storten van dieren door uitputting, het inzetten van een ongeschikte stier, het gebruik van vuurwerk in de arena op het moment dat er dieren aanwezig waren en en de dood van een vuurstier vlak na het evenement.

Meer aangiftes

Daarnaast zijn er 13 zaken gestart in verband met het niet volgen van de reglementen over stierenfeesten. Particulieren, dierenwelzijnsorganisaties en/of dierenarsten deden aangifte. Inmiddels zijn er drie gearchiveerd, zeven zijn nog in behandeling en drie leidden tot sanctie wegens ernstige overtredingen.

Nieuwe beelden van vuurstieren in Catalonië en Valencia, Spanje

850.000 euro aan subsidies

CAS International en AnimaNaturalis voeren momenteel een diepte-onderzoek uit naar de 18.000 stierenfeesten die jaarlijks in Spanje plaatsvinden. Met de verkregen informatie komen we tot de conclusie dat de Catalaanse gemeenten in totaal 850.000 euro steken in wrede evenementen met stieren. 850.000 euro dat niet gebruikt wordt voor zaken waar de Catalaanse samenleving momenteel behoefte aan heeft, zoals onderwijs of gezondheidszorg.

De komende maanden zullen we meer resultaten uit ons onderzoek naar buiten brengen. Dit is van groot belang om een einde te kunnen maken aan de stierenfeesten. Maar al deze informatie kunnen we alleen met uw hulp verzamelen. We vragen u daarom ons te helpen met een donatie, zodat we ons onderzoek kunnen afronden. Doneer eenmalig of word donateur.