• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Nieuwe beelden van vuurstieren in Catalonië en Valencia, Spanje

Nieuwe beelden van vuurstieren in Catalonië en Valencia, Spanje

29-06-2022

CAS International en AnimaNaturalis hebben recentelijk diverse wrede vuurfeesten met stieren gefilmd in Catalonië en Valencia. De afgelopen twee jaar vonden er in Spanje minder stierenfeesten plaats door de coronamaatregelen. Echter, dit jaar keren de stierenfeesten terug zonder beperkingen. We kunnen daarom weer nieuwe beelden maken van dit soort evenementen en ze aan de wereld tonen. Teken de petitie zodat we een einde kunnen maken aan de wrede stierenfeesten.

Catalonië

Nieuwe beelden van vuurstieren in Catalonië en Valencia, Spanje | Foto: CAS International/AnimaNaturalis

Catalonië

Het seizoen van stierenfeesten is begonnen in Catalonië. Meer dan 450 wrede evenementen staan dit jaar op de planning, waarvan honderd feesten met vuurstieren zijn.

CAS International en AnimaNaturalis hebben recentelijk in drie Catalaanse gemeenten vuurstieren gefilmd: L’Ampolla, Lligallo del Gánguil en Sant Jaume d’Enveja. Het is ons gelukt om beelden te maken, wat een moeilijke opgave is. We zijn namelijk eerder tijdens het filmen aangevallen door liefhebbers van de stierenfeesten.

Vuurpijlen

Tijdens het filmen zagen we diverse misstanden. Zo raakten meerdere stieren verwikkeld in touwen waardoor ze vielen. Bij een stier viel een van de vuurballen om, waardoor het in direct contact kwam met de huid van zijn rug. In Lligallo de Gánguil ramde een van de stieren een houten bouwwerk, waardoor er planken op hem vielen. In laatstgenoemde gemeente hebben de organisatoren vuurwerk en vuurpijlen gebruikt, toen er nog runderen opgesloten waren in de stierenvechtarena. Bekijk hieronder beelden uit L’Ampolla.

Momenteel wordt een wetsvoorstel behandeld in het Catalaanse Parlement, dat als doel heeft een einde te maken aan de drie meest wrede stierenfeesten. De meerderheid van de Catalanen is tegen wrede evenementen met dieren. Het is van cruciaal belang dat wij juist nu beelden van de wreedste stierenfeesten naar buiten brengen. Diverse Spaanse media hebben er inmiddels aandacht aan gegeven.

Catalonië is stap verwijderd van verbod op de drie meest wrede stierenfeesten

Daarnaast hebben we, samen met AnimaNaturalis, onderzoek gedaan naar de subsidies die gemeenten geven voor de stierenfeesten. We weten nu dat ze 850.000 euro in deze evenementen pompen. Hierdoor kunnen ze een deel van de tickets voor de stierenfeesten gratis aanbieden.

Castellón

Op 18 juni filmden we een vuurstier in Vinarós, Castellón (Valencia). De arena was praktisch leeg, en het evenement was grotendeels mogelijk gemaakt dankzij gemeentelijke subsidies.

Valencia kent het hoogste aantal stierenfeesten in Spanje. Mogelijk haalt de deelstaat dit jaar het aantal van 10.000 evenementen, wat een record zou zijn. 20 procent van deze stierenfeesten hebben vuurstieren. In Castellón geven de gemeenten zo’n 100.000 euro aan subsidies voor dit soort feesten uit.

Er vinden in Spanje meer dan 18.000 wrede stierenfeesten plaats per jaar. De vuurstier komt voornamelijk voor in de deelstaten Catalonië, Valencia en Aragón. Jaarlijks worden zo’n 2.500 vuurstieren gebruikt voor wrede evenementen.

CAS International en AnimaNaturalis voeren momenteel het grootste onderzoek ooit naar de misstanden die in verschillende stierenfeesten in Spanje plaatsvinden. Beide organisaties willen dit dierenleed aan het licht brengen, niet alleen in Spanje maar ook daarbuiten. De meerderheid van de Spanjaarden is tegen dit soort evenementen met stieren.

Subsidies

Dit soort stierenfeesten ontvangt gemeentelijke, regionale en nationale subsidies. Het fokken van de stieren wordt gedeeltelijk gefinancierd met landbouwsubsidies van de Europese Unie. Geschat wordt dat er in Spanje in totaal 629 miljoen euro aan subsidiegeld bij het stierenvechten en feesten met stieren terecht komt. 130 miljoen is afkomstig van landbouwsubsidies vanuit de Europese Unie.

Steun onze campagne en teken onze petitie zodat we een einde kunnen maken aan de wrede stierenfeesten in Spanje!

Help ons zodat we door kunnen gaan met onze impactvolle campagnes! Doneer eenmalig of word donateur.