• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Stierenvechtseizoen 2022-2023 geannuleerd in Mexico-Stad

Stierenvechtseizoen 2022-2023 geannuleerd in Mexico-Stad

15-12-2022

Er zullen geen stierengevechten plaatsvinden tijdens de stierenvechtseizoen 2022-2023 in Mexico-Stad! De grootste arena ter wereld blijft voorlopig vrij van dierenleed. Dit komt omdat de rechtbank besloten heeft om de stierengevechten op te schorten. Er loopt namelijk een juridisch onderzoek naar de vraag of het stierenvechten in strijd is met het recht op een gezonde omgeving.

© CAS international

De beheerders van de stierenvechtarena Plaza México hebben op sociale media laten weten dat de rechterlijke uitspraak het niet mogelijk maakt om stierengevechten te houden. Traditioneel gezien werd het eerste stierengevecht van het seizoen op 12 december gehouden, ter ere de beschermheilige van Mexico: de Maagd van Guadalupe.

76 jaar

Voor het eerst in 76 jaar mogen er geen stierengevechten plaatsvinden in de grootste arena ter wereld. De Mexicaanse burgerbeweging Justicia Justa diende eerder dit jaar een aanklacht in omdat het stierenvechten in strijd zou zijn met het recht op een gezonde omgeving. Dit recht staat in de Mexicaanse grondwet. Volgens Justicia Justa wordt dit recht geschonden als dieren worden mishandeld omdat het wezens zijn met gevoel. Hun aanwezigheid in de samenleving draagt bij tot een gezonde natuur. In juni gaf rechter Jonathan Bass Justicia Justa gelijk en schortte het stierenvechten voor onbepaalde tijd op. Bass:

“De maatschappij heeft er belang bij als de fysieke en emotionele integriteit van alle dieren wordt gerespecteerd, omdat het levende wezens zijn die ecosystemen vormen en daardoor bijdragen tot milieudiensten die essentieel zijn voor de mens.”

Stierenvechten onder vuur

Vanuit CAS International, AnimaNaturalis en het advocatenkantoor Va por sus Derechos startten we eerder dit jaar een juridische zaak tegen de autoriteiten  van Mexico-Stad. Het Congres en de uitvoerende autoriteiten hebben niet de wil getoond om het stierenvechten te verbieden, en hiermee de wet te volgen. In de grondwet van Mexico-Stad staat er namelijk dat dieren wezens met gevoel zijn, en dat iedereen de morele verplichting heeft om hun levens te respecteren. Er staan geen uitzonderingen in opgenomen. De grondwet geeft aan de autoriteiten de opdracht om de bescherming en het welzijn van dieren te garanderen, inclusief die van stieren bestemd voor stierengevechten.

Daarnaast ontdekten onze Mexicaanse advocaten dat het slachten van vechtstieren door de matadores (de stierenvechter die de stier doodt) illegaal is in heel het land. Dat komt doordat het in strijd is met twee artikelen van de federale wet voor Diergezondheid. Daarnaast gaat deze activiteit in tegen de Mexicaanse regels voor dodingsmethodes van gedomesticeerde en wilde dieren. Het slachten van vechtstieren tijdens een stierengevecht vormt geen uitzondering in deze norm. Daardoor is het een illegale activiteit. CAS, AnimaNaturalis en Va por sus Derechos hebben stappen genomen zodat de wet gehandhaafd wordt. Leer in onderstaand artikel meer hierover:

Stierengevechten in Mexico illegaal?

Help ons zodat we door kunnen gaan met onze impactvolle campagnes! Doneer eenmalig of word donateur.