• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Stierengevechten in Mexico illegaal?

Stierengevechten in Mexico illegaal?

16-11-2022

Op maandag 7 november protesteerden we samen met AnimaNaturalis en Despacho Va por sus Derechos bij SENASICA, de Mexicaanse NVWA. We vroegen aan de Mexicaanse dienst voor voedselveiligheid om de stierenvechtsector te beboeten. De slacht van vechtstieren bij stierengevechten vindt namelijk al 15 jaar op illegale wijze plaats.

illegaal

Stierengevechten in Mexico illegaal? | Foto: CAS International/AnimaNaturalis

Onze advocaten in Mexico ontdekten recentelijk dat het slachten van vechtstieren door de matadores (de stierenvechter die de stier doodt) illegaal is in heel Mexico. Dat komt doordat het in strijd is met twee artikelen van de federale wet voor Diergezondheid [1]. Daarnaast gaat deze activiteit in tegen de Mexicaanse regels voor dodingsmethodes van gedomesticeerde en wilde dieren. [2] Het slachten van vechtstieren tijdens een stierengevecht vormt geen uitzondering in deze norm.

Illegaal

Na het stierengevecht wordt de gedode vechtstier naar het slachthuis gebracht voor de verkoop van het vlees voor menselijke consumptie. De wijze waarop het slachten gebeurt is in strijd met artikel 23. Daarnaast staat er dat het doden van een dier dat niet bestemd is voor consumptie, alleen is toegestaan wanneer het welzijn van het dier in het geding komt. Bij dierenleed door een ongeluk, ziekte of lichamelijk onvermogen mag zo’n dier gedood worden, het liefst na advies van een dierenarts. Dit is niet het geval bij stierengevechten.

Zowel artikel 23 als de regels voor dodingsmethodes van gedomesticeerde en wilde dieren moeten verplicht toegepast worden door de federale autoriteiten in zowel de staten als de gemeenten. SENASICA is de Mexicaanse instantie die moet toezien dat de regelgeving correct wordt toegepast. Voor iedere 6 geslachte vechtstieren staat er een boete van 500.000 dollar.

Acties CAS International en AnimaNaturalis

CAS International en AnimaNaturalis verzochten het Directoraat-generaal voor diergezondheid inspecties uit te voeren bij diverse stierengevechten in Mexico. Deze hebben echter niet plaatsgevonden. Hierdoor bleef het illegaal slachten van meer dan tachtig stieren onbestraft. Daarnaast dienden we het verzoek in om bovengenoemde stierengevechten te bestraffen. Ook aan dit verzoek is nog geen gehoor gegeven.

Op maandag 7 november protesteerden we tegenover het gebouw van SENASICA, samen met organisaties uit verschillende stierenvechtlanden. Toen hebben CAS International en AnimaNaturalis een ontmoeting gehad met Juan Garay Gutiérrez, de directeur van SENASICA. Tijdens het gesprek ontkende hij niet dat de wet overtreden wordt tijdens de stierengevechten. Wel gaf hij aan dat het opleggen van sancties lastig is, wegens een gebrek aan personeel en budget.

Maite van Gerwen en Marius Kolff van CAS International geven hieronder meer details over onze ontmoeting van de directeur van SENASICA:

Vanuit CAS International, AnimaNaturalis en Despacho Va por sus Derechos gaan wij door met onze strijd zodat de wet in Mexico wordt gevolgd. We zullen niet toestaan dat de straffeloosheid van de stierenvechtsector onverminderd doorgaat.

Help ons zodat we door kunnen gaan met onze impactvolle campagnes! Doneer eenmalig of word donateur.


[1] 19, 20 Fracción I y 23 de la Ley Federal de Sanidad Animal

[2] Norma Oficial Mexicana NOM-033-zagzoo-2014