• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Stierenrennen van Pamplona gaan van start

Stierenrennen van Pamplona gaan van start

06-07-2023

Op vrijdag 7 juli starten alweer de beruchte stierenrennen van Pamplona in Spanje. In totaal zullen 48 stieren ingezet worden bij de stierenrennen. Wat veel mensen niet weten is dat deze stieren bij een stierengevecht gedood worden. In totaal zullen 54 een gruwelijke dood sterven in de arena.

Pamplona © Tras los Muros

De stierenrennen zijn overweldigend voor de stieren. Ze worden geconfronteerd met ontelbaar veel prikkels: harde geluiden, gegil, ze worden met opgerolde kranten geslagen, mensen zitten aan hun hoorns en lichaam, er zijn snelle bewegingen om hen heen. Stieren hebben een slecht zicht waardoor ze snel schrikken. Als ze aanvallen, zullen ze dat alleen uit angst doen. Als de stieren eenmaal in de arena zijn aangekomen, worden ze opgesloten tot de avond, wanneer ze gebruikt worden voor de stierengevechten. Per stier duurt elk stierengevecht zo’n 20 minuten.

Maar dit is niet het enige dierenleed in Pamplona. Direct na iedere stierenren vindt er in de arena een evenement plaats waarbij jonge koeien door een massa mensen achterna gezeten worden. Dit is zeer stressvol voor de dieren.

Europese subsidies

Met Europese landbouwsubsidies (130 miljoen euro per jaar) worden de 54 stieren gefokt die gedurende de feesten in San Fermín tijdens het stierengevecht sterven. De stierenrennen van Pamplona zijn veruit de meest bekende van de 18.000 stierenfeesten die jaarlijks in Spanje plaatsvinden.

Toerisme

Jaarlijks gaan duizenden toeristen uit Spanje, maar ook uit andere landen zoals Nederland, de Verenigde Staten, Australië, het Verenigd Koninkrijk, etc. naar Pamplona om deel te nemen aan de stierenrennen. Helaas weten veel buitenlandse toeristen niet dat de stieren die meelopen in de stierenrennen gedood zullen worden. Daarom vragen we je om dit artikel zoveel mogelijk te delen!

Wrede stierenfeesten

CAS International en AnimaNaturalis werken in een gezamenlijke campagne die als doel heeft het beëindigen van de wrede stierenfeesten in Spanje. Momenteel zijn we bezig met het grootste en diepste onderzoek ooit naar de meer dan 18.000 stierenfeesten die per jaar in Spanje plaatsvinden. Steun onze campagne en teken onze petitie zodat we een einde kunnen maken aan de wrede stierenfeesten in Spanje!

Volg ons op Facebook en Instagram: we zullen dagelijks updates delen met het laatste nieuws uit Pamplona! 

Help de stieren en paarden die het slachtoffer zijn van de stierenvechtsector! Doneer eenmalig of word donateur.