• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Stier met brandende hoorns zakt in elkaar tijdens Spaans middeleeuws feest

Stier met brandende hoorns zakt in elkaar tijdens Spaans middeleeuws feest

13-11-2023

Bij het controversiële vuurstierfeest ‘Toro Jubilo’ in Medinaceli, Spanje, zakte een stier met brandende hoorns in elkaar, omdat het dier de  houten constructie op zijn hoorns niet goed kon dragen. Het Comité Anti Stierenvechten (CAS International) en AnimaNaturalis hebben het evenement gefilmd. De vuurstier van Medinaceli is één van stierenfeesten die de meeste verontwaardiging oproepen op nationaal en internationaal niveau.

brandende hoorns

Stier met brandende hoorns zakt in elkaar tijdens Spaans middeleeuws feest | Foto: CAS & AnimaNaturalis

Op zaterdagavond 11 november vond het van middeleeuwse oorsprong Toro Jubilo weer plaats in Medinaceli (721 inwoners). Dit is een uiterst wreed evenement met een stier, waarbij rond middernacht de hoorns van de stier met een brandbare stof worden bedekt en vervolgens in brand gestoken. De manier waarop het evenement plaatsvindt is sinds de middeleeuwen nauwelijks veranderd.

Te zware last

Al sinds de start van het stierenfeest was het duidelijk dat er iets mis was met de stier. Hij liep met een scheve kop, vermoedelijk door het gewicht van de houten constructie met brandend materiaal die op zijn hoorns was vastgemaakt. Daarnaast duurde het elf minuten voordat het lukte om het materiaal aan te steken. Al die tijd stond de stier vastgebonden aan een paal. Vervolgens zakte de stier meerdere keren in elkaar door het gewicht van de houten constructie. De stier kreeg herhaaldelijk klappen te verwerken zodat hij weer opstond en het evenement door kon gaan.

brandende hoorns

Stier aan het einde van het vuurevenement | Foto: CAS & AnimaNaturalis

Impact brandende hoorns

Volgens dierenartsen heeft het vuur een grote impact op de stier. Door de aanhoudende blootstelling aan het vuur raakt hij zijn zicht kwijt. De angst, stress en het rondrennen kunnen spieruitputting, moeite met ademhalen en hartritmestoornissen veroorzaken. In Castilië-en León worden de meeste stieren na een stierenfeest gedood in het slachthuis. In Medinaceli geldt er een gemeentelijke uitzondering, waardoor de stier niet wordt gedood na het vuurevenement en terug gaat naar de fokker. Maite van Gerwen, directer van CAS:

“Het schokkende is dat alle gebeurtenissen van zaterdag volgens de officiële reglementen zijn verlopen. Voor dit soort feesten is dus zelfs in reglementen vastgelegd dat deze dierenmishandeling legaal is en dus tijdens de feesten mag worden uitgevoerd”.

Vuurstieren vinden niet alleen plaats in Medinaceli maar ook elders in Spanje. Ook in Catalonië en de deelstaat Valencia vinden jaarlijks zo’n 2.500 vuurstierfeesten plaats.

Stierenfeesten

Er vinden in Spanje jaarlijks zo’n 18.000 stierenfeesten plaats. Volgens onderzoek van CAS en AnimaNaturalis geven Spaanse gemeenten 42 miljoen euro uit aan subsidies voor deze evenementen. De meerderheid van de Spanjaarden is tegen dit soort evenementen met stieren omdat ze ze beschouwen als controversieel.

Lees meer over ons onderzoek op www.bloodfiestas.org

Help de stieren en paarden! Doneer eenmalig of word donateur.