• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Spanje stopt met belangrijkste prijs voor stierenvechten

Spanje stopt met belangrijkste prijs voor stierenvechten

16-05-2024

Spanje stopt met het uitreiken van de belangrijkste prijs voor de beste stierenvechter van het land. Volgens het ministerie van Cultuur past de prijs niet bij de ‘nieuwe sociale en culturele realiteit’. De prijs voor de beste stierenvechter betreft een cheque van maar liefst 30.000 euro.

Matador en stier

Matador en stier | Foto: CAS/AnimaNaturalis

Afschaffen prijs

Spanje gaat de topprijs voor stierenvechten schrappen. Dit maakte de Spaanse minister van Cultuur, Ernest Urtasun onlangs bekend. Hij zegt op X:

“Er is een maatschappelijke meerderheid onder de Spanjaarden die zich steeds meer bewust is van dierenwelzijn. Ik denk dat de meerderheid van de Spanjaarden steeds minder begrijpt waarom dierenmishandeling plaatsvindt in ons land, en nog veel minder waarom die mishandeling wordt beloond met publiek geld.”

 

Tijdens het stierenvechten vecht een matador in blinkende kleding met een stier. Aan het einde van het gevecht doodt de matador het dier met een zwaard. De jaarlijkse prijs van 30.000 euro werd in het verleden uitgereikt aan beroemde stierenvechters zoals Julian Lopez, ook wel bekend als ‘El Juli’.

Stierenvechten controversieel

Het stierenvechten, dat ooit werd gezien als een belangrijk onderdeel van de Spaanse cultuur, is de afgelopen jaren een controversieel onderwerp geworden. Dit heeft onder andere te maken met de afnemende belangstelling onder jongeren en een groeiende beweging voor dierenrechten. Zo vinden tegenstanders van het stierenvechten dat het een wrede sport is.

De voorstanders vinden dat stierenvechten deel uitmaakt van de Spaanse cultuur. Zo is ook niet iedereen het eens met het besluit van de Spaanse regering. De conservatieve oppositiepartij Partido Popular (PP) vindt dat stierenvechten onderdeel is van de Spaanse cultuur. Volgens PP laat het kabinet door de afschaffing van de prijs zien dat het niet gelooft in ‘culturele diversiteit of vrijheid’. De partij is van plan om de prijs weer uit te gaan reiken als ze aan de macht komt.

Toenemende desinteresse

Ondanks dat er nog steeds voorstanders zijn van het stierenvechten, tonen recente peilingen een toenemende desinteresse, vooral onder jongeren. Uit cijfers van het ministerie van Cultuur heeft tijdens het stierenvechtseizoen 2018-2019 slechts 8% van de Spaanse bevolking een stierengevecht bijgewoond.

Uit het recente opinieonderzoek dat wij lieten uitvoeren blijkt dat de meerderheid van de Spanjaarden geen voorstander meer is van stierenvechten. Een andere enquête van BBVA Foundation concludeert dat acht op de tien Spanjaarden tegen stierenvechten is.

Help de stieren! Doneer eenmalig of word donateur

Lees meer:

Meerderheid mensen in Europese stierenvechtlanden tegen de wrede traditie