• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Spaanse krant El País stopt met rubriek over stierenvechten

Spaanse krant El País stopt met rubriek over stierenvechten

19-05-2022

Goed nieuws uit Spanje, want de Spaanse krant El País stopt met haar rubriek over het stierenvechten. Een belangrijk moment voor de journalistiek in Spanje, want El País is de meest gelezen krant van Spanje en het dagblad met de hoogste oplage. Hierdoor zullen veel mensen niet langer geconfronteerd worden met positieve berichtgeving over het stierenvechten.

© Santuario Vegan

Dit geldt specifiek voor de gedrukte versie van de krant. In de digitale versie zal nog wel de rubriek blijven bestaan. Ook al verdwijnt het niet volledig, is het een belangrijke stap: El País gaf de stierenvechtsector jarenlang een groot podium. Zo publiceerde het dagblad in 1995 meer dan duizend artikelen over het stierenvechten. In 2019, het laatste jaar voor de pandemie, daalde dit aantal tot 150. Sinds januari 2022 zijn alleen zes artikelen gepubliceerd. De sterke daling is ook terug te zien in de digitale versie van El País. In 2015 werden hier nog 800 artikelen gepubliceerd, in 2022 tot nu toe maar 87.

Stierenvechten in de media

Deze daling is illustratief voor de groeiende desinteresse in het stierenvechten vanuit de Spaanse samenleving en terug te zien in andere kranten. Op televisie spreekt men steeds vaker negatief over stierenvechters: soms worden ze zelfs belachelijk gemaakt, iets wat dertig jaar geleden totaal ondenkbaar was. En het aantal bekende Spanjaarden dat zich tegen het stierenvechten uitspreekt groeit: zo uitte zangeres Rosario Flores zich recentelijk negatief uit over het stierenvechten. Ze is erg bekend in Spanje en de dochter van Lola Flores, de grootste Flamenco-danseres en zangeres van het land. Haar moeder leefde in een tijd waarin men het stierenvechten als heilig beschouwde. Kritiek op het stierenvechten was toen absoluut not done.

De stierenvechtsector heeft jarenlang op een groot podium in de media kunnen rekenen, maar die tijd is voorbij. Zelfs op de staatstelevisie Televisión Española (RTVE) is deze trend te zien. Tot 2006 zond het de stierengevechten live uit. Spaanse kinderen kregen tot dan de bloedige beelden in hun woonkamers te zien. In dat jaar besloot RTVE niet langer stierengevechten overdag uit te zenden. Zes jaar later besloot de rechtse regering van Mariano Rajoy dit terug te draaien. In april van dit jaar hebben elf partijen een amendement op het ontwerp van algemene wet inzake audiovisuele communicatie ingediend om het uitzenden van stierengevechten tijdens kinderuren – tussen 6.00 en 22.00 uur – bij wet te verbieden. Hiermee willen de partijen het advies van het Comité voor de Rechten van het kind van de Verenigde Naties volgen: het weghouden van minderjarigen van het geweld van het stierenvechten.

Help ons zodat we door kunnen gaan met onze impactvolle campagnes! Doneer eenmalig of word donateur.