• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
 • Actief in alle stierenvechtlanden
 • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Spaans Congres keurt dierenwelzijnswet goed zonder jachthonden

Spaans Congres keurt dierenwelzijnswet goed zonder jachthonden

16-02-2023

Het Spaanse Congres heeft op 9 februari de eerste nationale dierenwelzijnswet goedgekeurd. Een mooie stap voor veel dieren, maar helaas zijn de stieren uit de stierenvechtsector en de jachthonden niet opgenomen in deze wet.

Dierenwelzijnswet

© CAS International/AnimaNaturalis

Dat de stieren niet in de wet zouden komen wisten we al vanaf het begin. We wisten dat een dierenwelzijnswet die de stieren wel zou beschermen onmiddellijk weggestemd zou worden. Maar we hadden zoveel hoop voor de jachthonden, die in de beginfase opgenomen waren in de wet! Want meer dan 50.000 honden worden elk jaar na het jachtseizoen afgedankt en aan bomen opgehangen, in putten gegooid of simpelweg gedumpt als een gebruikt voorwerp. Dit alles omdat de jager ze niet meer nodig heeft voor de jacht. Onder druk van de jachtlobby besloot de socialistische partij PSOE de jachthonden uit de wet te halen.

Socialisten verwijderen jachthonden uit dierenbeschermingswet

Stemming

De dierenwelzijnswet is door het Congres goedgekeurd met 174 stemmen voor, 167 tegen en zeven onthoudingen. De wijzigingen van de strafwet (Código Penal) die gerelateerd zijn aan een aantal misdaden tegen dieren, zijn met 178 stemmen voor, 165 stegen en zes onthoudingen aangenomen. De volgende stap is de stemming door de Senaat. Wat staat er momenteel in de dierenwelzijnswet ?

 • No kill-beleid voor honden en katten. Dit heeft grote gevolgen door dodingsstations in Spanje
 • Verbod op circussen met wilde dieren
 • Verbod op hanengevechten
 • Verbod van gebruik van dieren voor draaimolens
 • Verbod van gebruik van dieren in festivals (romerías, eventos feriados) tijdens hoge temperaturen en/of het afsteken van vuurwerk
 • Ethisch populatiebeheer van kolonies van zwerfkatten
 • Het fokken van huisdieren door particulieren wordt beperkt. Fokken kan alleen uitgevoerd worden door mensen die als fokker geregistreerd staan
 • Men moet een cursus volgen voor het verantwoordelijk houden van huisdieren
 • Verbod op de verkoop van huisdieren in winkels en het tentoonstellen ervan voor commerciële doeleinden
 • Huisdieren die in open ruimtes leven, moeten toegang hebben tot schoon water en voedsel
 • Honden en katten kunnen niet langer gehouden worden in terrassen, balkons, patio’s, auto’s, etc.
 • Verbod op gebruiksvoorwerpen die de bewegingsvrijheid van een dier beperken of tegengaan (behalve bij dierenartsbehandelingen)
 • Dieren mogen niet langer dan drie dagen alleen gelaten worden zonder supervisie. Bij honden is dit maximaal 24 uur
 • Er komt een positieflijst voor huisdieren. Uitgesloten worden uitheemse dieren, bedreigde diersoorten of giftige dieren
 • Er wordt gewerkt aan een primatenwet
 • Er komen staatsregisters voor de identificatie van huisdieren, fokkers en mensen met een houdverbod
 • Er worden instituties gecreëerd die dierenmishandeling en het in de steek laten van dieren moeten tegengaan

Amandementen

Diverse politieke partijen in het Congres hebben diverse amendementen ingediend. Een aantal is aangenomen. Zo komt er een nieuwe definitie voor hulpdieren. Hieronder vallen onder meer waak-, herders-, geleide-, jacht- en reddingshonden. De dierenwelzijnswet zou alleen toegepast worden voor huisdieren. Ook is een amendement aangenomen over het transport van onder meer jachthonden. Deze dienen in geschikte ruimtes vervoerd worden. Daarnaast moet er gespecificeerd worden welke competenties de autonome regio’s hebben ten opzichte van de nationale dierenwelzijnswet. Dit is relevant, omdat autonome regio’s hun eigen dierenwelzijnswetten hebben.

© CAS International/AnimaNaturalis

Verschillende meningen

Er bestaan verschillende meningen over de interpretatie van de wet door dierenwelzijnsorganisaties en experts in dierenrecht. Zo bestaat de vrees dat er contradicties bestaan tussen de nationale dierenwelzijnswet en de wetten van de autonome regio’s. Daarentegen beweren anderen dat dit niet het geval is en dat de dierenwelzijnswet als basis dient, en de autonome regio’s als aanvulling. Ook zijn er dierenwelzijnsorganisaties die niet blij zijn met de wet, omdat veel dieren er niet in opgenomen worden. Maar andere organisaties, waaronder CAS, zien dat dit een stap vooruit is. Weliswaar een kleine stap, maar wel dé kans op een nationale dierenwet in het huidige politieke landschap van Spanje. Als de wet door de Senaat wordt goedgekeurd, zal deze in de komende jaren nog aangepast worden.

Maite van Gerwen, directeur van CAS:

“Het is een geweldige stap dat deze wet is aangenomen in het Spaanse Congres. Ook al vallen veel dieren nu nog buiten de wet, je moet ergens beginnen. Elke stap is er een. In een land als Nederland zie je ook dat de dierenwetgeving in de loop der tijd uitgebreider is geworden. Ik hoop dat deze Spaanse wet dus een opstapje is naar meer.”

Strijd CAS

Vanuit CAS gaan we uiteraard door met onze strijd voor de jachthonden en de stieren uit de stierenvechtsector. Dankzij de nieuwe wet is er een publiek debat ontstaan over het welzijn van de jachthonden. Veel Spanjaarden wisten hiervoor niets over de 50.000 afgedankte jachthonden per jaar. En inmiddels weten we dat 80% van de Spaanse bevolking tegen de jacht is.

CAS werkte de afgelopen twee jaar intensief samen met de Spaanse organisatie AnimaNaturalis om het welzijn van deze honden te verbeteren. Zo doen we onderzoek en lobbyen bij de regering voor de bescherming van jachthonden door de wet. In 2022 deden we onderzoek naar kennels bij jagers op 29 verschillende locaties. We troffen jachthonden aan die in hun eigen uitwerpselen zaten en afhankelijk waren van vervuild water in hun drinkbakken. Volgens de dierenartsen die aan ons onderzoek meededen vertoonden de honden gedrag dat het gevolg is van langdurige gevangenschap. Ook beperkten kettingen dieren in hun beweging en vertoonden zij tekenen van slechte gezondheid zoals kreupelheid. Bekijk hieronder beelden van het onderzoek naar de kennels.

Wij gaan uiteraard door met het doen van onderzoek. Wil je hiermee helpen? Steun ons dat zodat we door kunnen gaan met ons onderzoek, het opzetten van bewustwordingscampagnes en uitvoeren van politieke lobby!

We vragen om een einde van de misstanden in de jachtsector. Teken onze petitie!

Wij zetten ons werk voort om het welzijn van jachthonden te verbeteren. Help ons zodat we door kunnen gaan met onze impactvolle campagnes. Doneer eenmalig of word donateur.