• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Sanctie voor Catalaanse gemeente na aangifte van CAS

Sanctie voor Catalaanse gemeente na aangifte van CAS

29-03-2023

Een aangifte van CAS International en AnimaNaturalis heeft ertoe geleid dat de gemeente l’Aldea (Catalonië, Spanje) een sanctie opgelegd heeft gekregen. We deden aangifte wegens het inzetten van een dier dat niet voldeed aan de reglementen omtrent de stierenfeesten van de deelstaat. Het gaat hierbij om een ernstige overtreding. Er is nog geen uitspraak gedaan over de hoogte van de boete, maar deze zal naar verwachting tussen de 601 en 60.000 euro liggen. Ook is het waarschijnlijk dat de gemeente geen stierenfeesten meer zal mogen organiseren gedurende twee jaar.

sanctie

Sanctie voor Catalaanse gemeente na aangifte van CAS | Foto: CAS International/AnimaNaturalis

De raad voor Spellen en Spektakels van de Generalitat de les Terres de l’Ebre (Tarragona) heeft – naar aanleiding van onze aangifte – een sanctieprocedure gestart tegen de gemeente l’Aldea. Het stierenfeest vond plaats op 18 augustus 2022, met dieren afkomstig van veehouderij German Vidal. De reden voor de aangifte is dat de documentatie van het dier niet op orde was, waardoor het dier nooit had mogen deelnemen aan de correbous (correbous is de Catalaanse naam voor traditionele evenementen met koeien en stieren). De dierenarts die bij het evenement aanwezig was heeft het ontbreken van het document bevestigd.

Het gaat hierbij om een ernstige overtreding: het frauduleus wijzigen van gegevens over dieren of het betrekken van een dier dat niet voldoet aan de voorwaarden voor deelname aan traditionele stierenfeesten, is in strijd met de wet. Het is nog niet bekend wat voor sanctie de gemeente l’Aldea gaat krijgen voor het overtreden van de wet.

In 2022 deden CAS en AnimaNaturalis vijf keer aangifte tegen organisatoren van verschillende stierenfeesten in Spanje. De verwachting is dat een deel van deze overtredingen als ernstig beschouwd zullen worden en er boetes komen van tot wel 150.000 euro.

850.000 euro aan subsidies

CAS en AnimaNaturalis voeren momenteel een diepte-onderzoek uit naar de 18.000 stierenfeesten die jaarlijks in Spanje plaatsvinden. Met de verkregen informatie komen we tot de conclusie dat de Catalaanse gemeenten in totaal 850.000 euro steken in wrede evenementen met stieren. 850.000 euro dat niet gebruikt wordt voor zaken waar de Catalaanse samenleving momenteel behoefte aan heeft, zoals onderwijs of gezondheidszorg.

De komende maanden zullen we meer resultaten uit ons onderzoek naar buiten brengen. Dit is van groot belang om een einde te kunnen maken aan de stierenfeesten. Maar al deze informatie kunnen we alleen met uw hulp verzamelen. We vragen u daarom ons te helpen met een donatie, zodat we ons onderzoek kunnen afronden. Doneer eenmalig of word donateur.