• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Protest tegen stierenvechten tijdens San Isidro in Madrid

Protest tegen stierenvechten tijdens San Isidro in Madrid

26-06-2024

In de Spaanse hoofdstad Madrid, protesteerden AnimaNaturalis en CAS International onlangs tegen het stierenvechten tijdens de festiviteiten van San Isidro. Tijdens deze feestweek vieren de Madrilenen de sterfdag van de beschermheilige van de stad: San Isidro. Het protest vond plaats op 12 mei op het Plaza Mayor in Madrid.

Protest Madrid 12 mei 2024

Protest tegen stierenvechten tijdens San Isidro in Madrid | Foto: CAS/AnimaNaturalis

Protest tegen stierenvechten

Met deze demonstratie tijdens de feestweek maakten we samen met AnimaNaturalis duidelijk dat we een einde willen aan de gewelddadige stierengevechten tijdens San Isidro en in het algemeen. San Isidro is, net als veel andere volksfeesten, een moment van saamhorigheid en vreugde. Het past niet om daarbij dieren te martelen voor de ogen van het publiek.

We weten dat de meerderheid van de Spaanse bevolking dit ook vindt. Er gaan steeds minder mensen naar stierengevechten toe en arena’s blijven leeg.

Dalende interesse stierenvechten

Uit cijfers van het Spaanse Ministerie van Cultuur blijkt dat het aantal stierengevechten in arena’s in tien jaar tijd is gehalveerd. Van 2684 in 2009 naar 1425 in 2019. Ook blijkt dat meer dan 50% van de Spanjaarden voorstander is van een verbod of beperking van het stierenvechten. Bijna 8 van de 10 Spanjaarden zijn tegen het gebruik van dieren in stierenvechten.

Een recent onderzoek, uitgevoerd door Ipsos I&O Public voor CAS International, laat zien dat stierengevechten in Spanje, Frankrijk en Portugal worden afgewezen. De resultaten laten zien dat 77% van de respondenten vindt dat het stierenvechten dieren te veel leed toebrengt en 58% vindt dat het verboden moet worden.

Protest Madrid 12 mei 2024

Protest tegen stierenvechten in Madrid | Foto: CAS/AnimaNaturalis

#NoEsMiCultura

AnimaNaturalis is samen met veel andere maatschappelijke organisaties sinds begin dit jaar bezig met het verzamelen van handtekeningen voor het burgerinitiatief #NoEsMiCultura. Er moeten in 9 maanden tijd 500.000 handtekeningen worden verzameld om de wettelijke bescherming van het stierenvechten op te heffen, door het intrekken van Wet 18/2013, die het stierenvechten tot cultureel erfgoed van Spanje verklaart. Hierdoor krijgen de regionale en lokale overheden weer eigen bevoegdheden op het gebied van cultuur en entertainment.

Help de stieren en paarden! Doneer eenmalig of word donateur.

Lees meer:

Meerderheid mensen in Europese stierenvechtlanden tegen de wrede traditie