• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Mexicaanse ministerie van Landbouw moet sancties opleggen bij stierengevechten

Mexicaanse ministerie van Landbouw moet sancties opleggen bij stierengevechten

07-05-2024

Goed nieuws uit Mexico! Want het einde van het stierenvechten in dit land is dichterbij dan ooit. Een rechtbank heeft namelijk uitspraak gedaan op een rechtszaak die CAS en AnimaNaturalis in 2023 startten. Vanaf nu moet het ministerie van Landbouw sancties opleggen wanneer er stieren gedood worden tijdens stierengevechten in Mexico.

illegaal

CAS en Mexicaanse organisaties protesteren bij het gebouw van SENASICA in Mexico-Stad, november 2022 © CAS/AnimaNaturalis

Op 3 juli 2023 startten we vanuit CAS, samen met AnimaNaturalis, een rechtszaak tegen het Mexicaanse ministerie van Landbouw (SADER) door het niet correct volgen van de federale wet voor Diergezondheid én de Mexicaanse regels voor dodingsmethodes van gedomesticeerde en wilde dieren. Er bestaan geen uitzonderingen op het slachten van vechtstieren tijdens een stierengevecht. Daarom zijn stierengevechten al 17 jaar illegaal in Mexico. SENASICA, de Mexicaanse dienst voor voedselveiligheid, zou sancties moeten opleggen wanneer er stierengevechten worden gehouden, maar dat gebeurt niet.

Nu heeft de rechtbank geoordeeld dat het ministerie van Landbouw inspecties moet uitvoeren bij stierengevechten en de stierenvechtsector sancties moet opleggen.

Stierengevechten in strijd met de wet

Sinds 2022 hebben onze Mexicaanse advocaten erop aangedrongen dat het ministerie van Landbouw en SENASICA inspecties uitvoeren en sancties opleggen op stierengevechten. Afgelopen januari kregen we van de rechter te horen dat deze stierengevechten al hadden plaatsgevonden en dus kon er achteraf geen actie op gevoerd worden. Echter, de rechtbank heeft ons nu wel gelijk gegeven en geoordeeld dat de stierengevechten in strijd zijn met de federale wet voor Diergezondheid én de Mexicaanse regels voor dodingsmethodes van gedomesticeerde en wilde dieren.

Een stierengevecht © CAS international

Illegaal

Na het stierengevecht wordt de gedode vechtstier naar het slachthuis gebracht voor de verkoop van het vlees voor menselijke consumptie. De wijze waarop het slachten gebeurt is in strijd met artikel 23 van de federale wet voor Diergezondheid. Daarnaast staat er dat het doden van een dier dat niet bestemd is voor consumptie, alleen is toegestaan wanneer het welzijn van het dier in het geding komt. Bij dierenleed door een ongeluk, ziekte of lichamelijk onvermogen mag zo’n dier gedood worden, het liefst na advies van een dierenarts. Dit is niet het geval bij stierengevechten.

Zowel artikel 23 als de regels voor dodingsmethodes van gedomesticeerde en wilde dieren moeten verplicht toegepast worden door de federale autoriteiten in zowel de staten als de gemeenten. SENASICA is de Mexicaanse instantie die moet toezien dat de regelgeving correct wordt toegepast.

Einde stierenvechten dichterbij

De uitspraak van de rechtbank is een grote stap richting het einde van het stierenvechten in Mexico. Deze juridische uitspraak erkent dat het stierenvechten illegaal is in Mexico en er sancties opgelegd dienen te worden.
Er wacht ons een grote taak. Vanaf nu moeten we alle stierengevechten die in Mexico gehouden worden melden bij SADER en eisen dat ze de uitspraak van de rechtbank volgen: het inspecteren en sanctioneren van de stierengevechten. Volgens de uitspraak moet SADER alle meldingen over stierengevechten in behandeling nemen en er actie op uitvoeren. Ook moeten er sancties opgelegd worden, die variëren tussen 136.900 en 684.397 euro.

Vanuit CAS International en AnimaNaturalis wij door met onze juridische strijd zodat de wet in Mexico wordt gevolgd. We zullen niet toestaan dat de straffeloosheid die de stierenvechtsector tot nu toe genoten heeft, onverminderd doorgaat.

  • Lees ook:

Stierengevechten in Mexico illegaal?

Help ons zodat we door kunnen gaan met onze impactvolle campagnes! Doneer eenmalig of word donateur.