• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Lancering campagne ‘Save the Galgos’ in Madrid

Lancering campagne ‘Save the Galgos’ in Madrid

18-10-2021

© AnimaNaturalis/CAS International

Op donderdag 14 oktober lanceerden CAS International en AnimaNaturalis de campagne ‘Save the Galgos’. Dit gebeurde tijdens de eerste actie van de campagne: een protest in de Spaanse hoofdstad Madrid. Belangrijke Spaanse persbureau’s en kranten zoals EuropaPress en La Razón berichtten over onze nieuwe campagne.

Met ‘Save the Galgos’ eisen we een betere bescherming van de Spaanse galgo (een soort hazewindhond) en andere jachthonden die veelvuldig gebruikt worden voor de jacht en kampioenschappen. Jaarlijks worden in februari – wanneer het jachtseizoen ten einde komt – zo’n 50.000 galgo’s gedumpt en/of gedood. In Madrid, bij het beroemde centrale plein Puerta del Sol, protesteerden we tegen deze misstanden.

De Spaanse galgo wordt voornamelijk gebruikt in de autonome regio’s Andalusië, Castilië-La Mancha en Castilië en León. Volgens schattingen worden jaarlijks vijfduizend hazewindhonden alleen al in Sevilla gedumpt. De jagers zien ze als voorwerpen: als de honden niet langer dienen, laten de jagers ze letterlijk aan hun lot over. Marius Kolff, directeur van CAS:

“In veel dorpen op het Spaanse platteland zijn bijna alle families betrokken bij de jacht met galgo’s. Een ware slachting vindt er plaats, in de eerste plaats op de dieren waarop wordt gejaagd maar daarnaast ook nog eens bij de galgo’s die voor deze jacht worden ingezet. Ze worden mishandeld bij de training, ze moeten dagen achtereen urenlang hard rennen terwijl ze gebouwd zijn op af en toe een supersnelle sprint. En als ze niet goed worden bevonden krijgen ze straf, bijvoorbeeld door ze achter een auto te binden, door ze te slaan of door sigaretten op hun huid uit te drukken. Vreselijk! En als ze wel hun ‘taak’ hebben volbracht worden ze afgedankt. En hoe. Levend in diepe putten geworpen of aan bomen opgehangen, met hun pootjes net boven de grond, zodat ze een afschuwelijke dood sterven. De mishandelingen van deze dieren kent zijn weerga niet. Geschat wordt dat het om zeker 50.000 galgo’s per jaar gaat, maar hoogstwaarschijnlijk zijn het er nog tienduizenden meer.”

Met onze campagne willen we het probleem bij de wortel aanpakken door de Spaanse wetgeving te verbeteren. Momenteel bestaat er geen wet die galgo’s en andere jachthonden beschermt van de jacht en kampioenschappen, uitsluitend regelgeving van de autonome regio’s. We willen dat de bestaande wetten die huisdieren beschermen ook zullen gelden voor jachthonden.

Petitie
We zijn handtekeningen aan het verzamelen met een petitie die we als ondersteuning zullen gebruiken bij onze lobbyactiviteiten. Zo zal er binnenkort gedebatteerd worden over een nieuwe nationale dierenbeschermingswet. Wij willen dat deze ook jachthonden zal beschermen. Teken onze petitie hier: savethegalgos.org

Help ons zodat we door kunnen gaan met onze impactvolle campagnes! Doneer eenmalig of word donateur.

Nieuwe donateurs ontvangen een gratis code om de documentaire Yo Galgo te bekijken. De documentaire behandelt de problematiek rondom de jacht met de Spaanse galgo.