• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Discussie over jachthonden legt Spaanse dierenbeschermingswet opnieuw stil

Discussie over jachthonden legt Spaanse dierenbeschermingswet opnieuw stil

14-12-2022

De Spaanse regeringspartijen kunnen het maar niet eens worden over de nieuwe dierenbeschermingswet. In de wet zijn reglementen opgenomen voor de bescherming van jachthonden. Maar de socialistische partij PSOE trekt zich onder druk van de jachtlobby terug en wil jachthonden uit de wet halen. Hierdoor dreigt de wet in het water te vallen.

jachthonden

© CAS International & AnimaNaturalis

Op 12 en 13 december kwamen PSOE en Podemos bij elkaar om te onderhandelen over de nieuwe dierenbeschermingswet. De partijen kunnen geen overeenkomst bereiken over de opname van jachthonden in de wet. Om de impasse te doorbreken stelde Podemos voor om de wet niet te laten gelden wanneer jachthonden deelnemen aan jachtactiviteiten, maar wel in alle handelingen daarbuiten. Maar de socialisten willen jachthonden volledig uit de wet halen.

Dierenbeschermingswet

Het is een opmerkelijke situatie: de PSOE en Podemos presenteerden samen deze dierenbeschermingswet aan de ministerraad, die deze vervolgens goedkeurde. Toen de jachtlobby begon te dreigen dat de socialisten deelstaatsverkiezingen konden verliezen door deze zet, trokken ze zich terug. Jagers framen het wetsvoorstel als een aanval op het plattenlandsleven van Spanje. En die dreiging werd realiteit in de verkiezingen van Andalusië eerder dit jaar: de socialisten verloren dramatisch; de rechtse conservatieve PP won met een absolute meerderheid. Maite van Gerwen, Directeur van CAS International:

“Het is ontzettend jammer dat de PSOE bezwijkt onder de druk van de jachtlobby en haar eigen voorstel zo om zeep helpt. Voor alle andere dieren die onder de wet zouden vallen betekent dit ook dat zij geen extra bescherming krijgen en er dus sprake blijft van onbestrafte dierenmishandeling in Spanje.”

Ione Belarra, Minister van Sociale Rechten en Agenda 2030, heeft er vertrouwen in dat de regeringspartijen tot een overeenkomst zullen komen. Tijdens een persconferentie gaf zij aan dat anders niemand zal begrijpen hoe een door de regering voorgestelde wet – die goedgekeurd is door de ministerraad – in het parlement kan vallen.

Andere dieren

Spanje kent nog geen nationale dierenbeschermingswet. Het inwerktreden van deze wet is daarom historisch. De wet voert een non-euthanasie-beleid in – alleen gezelschapsdieren mogen om gezondheidsredenen afgemaakt worden. Er komt een einde aan circussen met wilde dieren en dierentuinen en dolfinaria worden omgezet tot natuurreservaten. Daarnaast komt er een verbod op hanengevechten en de verkoop van honden, katten en fretten in dierenwinkels.

Amendement

In september diende de PSOE een amendement in om jachthonden uit de wet te halen. CAS international, AnimaNaturalis en andere Spaanse dierenwelzijnsorganisaties vragen sindsdien om het intrekken van het amendement. Dit laat de deur open voor het mishandelen, doden en in de steek laten van puppy’s en gezonde volwassen honden.

Gedurende meer dan twee jaar hebben CAS en AnimaNaturalis de omstandigheden waarin jachthonden leven gedocumenteerd. We voerden ook actie om een einde te maken aan de misstanden. Afgelopen maandag nog protesteerden we in Madrid, tegenover het Congres van Afgevaardigden. Diverse dierenbeschermers met maskers van regeringsleiders droegen een dode galgo die symbool stond voor de 50.000 jachthonden die jaarlijks in februari gedumpt en gedood worden door jagers. De hond was overreden en werd langs de weg gevonden. Veel gedumpte jachthonden komen zo aan hun einde.

 

We vragen om een einde van de misstanden in de jachtsector. Teken onze petitie!

Help ons zodat we door kunnen gaan met onze impactvolle campagnes! Doneer eenmalig of word donateur.