• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Dénia (Spanje) halveert evenementen tijdens berucht stierenfeest

Dénia (Spanje) halveert evenementen tijdens berucht stierenfeest

28-05-2024

Er is een belangrijke stap gezet in de richting van het verbeteren van dierenwelzijn in Spanje. In Dénia, Valencia, worden de middagsessies van het wrede stierenfeest Bous a la Mar (stier te water) afgeschaft. Tijdens het ‘Festa Major’, waar Bous a la Mar onderdeel van is, worden minder stieren ingezet en neemt de gemeente maatregelen om het lijden van de stieren tijdens het feest te verminderen.

Bous a la Mar

Bous a la Mar | Foto: CAS/AnimaNaturalis

Omstreden stierenfeest Dénia

Tijdens de zomermaanden vinden de meeste wrede ‘stierenfeesten’ plaats in Spanje, waarbij er stieren, koeien en kalveren worden gebruikt. Dénia staat bekend om het omstreden stierenfeest Bous a la Mar. Tijdens dit feest worden stieren en koeien gedwongen om in zee te springen. Deze dieren zijn het uiteraard niet gewend om te zwemmen en ervaren veel stress. Vorige zomer is er zelfs een stier verdronken tijdens het stierenfeest. CAS International en AnimaNaturalis hebben de gemeente toen opgeroepen om voortaan af te zien van het organiseren van Bous a la Mar.

Stier verdrinkt tijdens stierenfeest in Dénia, Spanje

Mijlpaal

Het besluit van de gemeente Dénia is een mijlpaal in de strijd tegen stierenvechten in Spanje. Men heeft aangekondigd de middagsessies van Bous a la Mar af te schaffen en het aantal stieren dat gebruikt wordt tijdens het Festa Major – ter ere van de Santíssima Sang – te verminderen. Het Festa Major zal dit jaar plaatsvinden van 6 tot 14 juli.

De maatregel is gericht op het verminderen van dierenleed. Het is een reactie op de toenemende bezorgdheid over dierenwelzijn en de extreme weersomstandigheden die zowel de stieren als de toeschouwers treffen. Het raadslid voor feesten, Raúl Garçia de la Reina, legt uit dat dit besluit onderdeel is van aanpassingen aan de huidige klimatologische omstandigheden. Hij zegt:

“De fiestas zijn in het midden van juli en ’s middags schijnt de zon fel. De hoge temperaturen vormen een groot risico voor de dieren.”

Veranderingen

Tijdens de start van het feest op de eerste dag, is het enorm chaotisch en stressvol voor de dieren vanwege de drukte van mensen en deelnemers. Naast het afschaffen van de middagsessie van Bous a la Mar, worden ook twee van de drie zogenaamde ‘entradas’ afgelast. Alleen die op de eerste dag gaat nog door. De dieren worden via de ‘entradas’ door de straten gejaagd, totdat ze uitkomen bij de haven. Vanaf deze plek moeten de dieren tijdens Bous a la Mar in zee springen.

Dierenleed in Dénia

Dierenleed in Dénia | Foto: CAS/AnimaNaturalis

De nieuwe maatregel maakt verschillende reacties los. Voorstanders van dierenrechten zien dit als een stap voorwaarts. Tegenstanders zoals de rechtse partij Vox zijn bang dat dit besluit invloed zal hebben op de lokale economie. Volgens De la Reina zou het feest in de loop van de tijd moeten evolueren. Terwijl vroeger Bous de la Mar het hoogtepunt was, trekken de praalwagens, cultuur, concerten en theater nu meer publiek. Directeur van CAS International, Maite van Gerwen zegt:

“We zijn uiteraard heel blij dat de gemeente nu maatregelen neemt om het leed in ieder geval te verminderen en hopen dat de gemeente in de toekomst helemaal geen stierenfeest en stierengevechten meer laat plaatsvinden. Zoals de gemeente zelf zegt trekken andere festiviteiten meer publiek en toeristen.”

18.000 stierenfeesten

CAS International en AnimaNaturalis hebben sinds 2019 onderzoek gedaan naar de wrede stierenfeesten in Spanje. Uit het onderzoek, dat in september 2023 naar buiten kwam, blijkt dat er jaarlijks minstens 42 miljoen aan publiek geld wordt uitgegeven voor stierenfeesten. Ieder jaar vinden er bijna 18.000 volksfeesten plaats met stieren, koeien en kalveren.

CAS presenteert cijfers onderzoek naar wrede stierenfeesten

Help de stieren en paarden die het slachtoffer zijn van de stierenvechtsector! Doneer eenmalig of word donateur.

Lees meer:

Zomer vol dierenleed gedurende Spaanse fiestas