• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Stier verdrinkt tijdens stierenfeest in Dénia, Spanje

Stier verdrinkt tijdens stierenfeest in Dénia, Spanje

18-07-2023

Tijdens het stierenfeest Bous a la Mar (stier te water) in Dénia, Valencia, is een stier verdronken. Bij dit stierenfeest worden stieren gedwongen in zee te springen – dieren die niet gewend zijn om te zwemmen. CAS International en AnimaNaturalis hebben afgelopen 8 juli het stierenfeest Bous a la Mar gedocumenteerd in Dénia.

stier

Stier verdrinkt tijdens stierenfeest in Dénia, Spanje | Foto: CAS & AnimaNaturalis

Helaas is dit evenement met stieren nog steeds legaal in de deelstaat Valencia. Het vindt plaats in diverse gemeenten, maar het is het meest populair in Dénia. Dit jaar hebben we Dénia opnieuw bezocht om de gang van zaken tijdens het stierenfeest te volgen. Ook in 2022 hebben we er gefilmd en gekeken of er overtredingen van de wet plaatsvonden.

Springen in zee

Bous a la Mar is een uiterst wreed stierenfeest. Het deelnemende publiek dwingt de stieren te springen in de zee, waar ze vervolgens door boten teruggebracht worden naar een platform bij de kade. Stieren zijn runderen, niet gewend om in water te zijn of te zwemmen. Een situatie die zeer stressvol is voor deze dieren. En vóór ze het water in gaan worden ze opgejaagd door een schreeuwende mensenmassa, wat ook voor veel angst en stress zorgt bij de dieren.

En soms verdrinken de stieren. Zoals afgelopen 10 juli, twee dagen nadat we aan het filmen waren in Dénia. Volgens de Spaanse pers is geprobeerd het dier te reanimeren en zijn de redenen van zijn dood niet bekend. In 2014 verdronk een andere stier nadat het in botsing kwam met de rand van de kade toen hij in het water viel.

Vanuit CAS en AnimaNaturalis hebben we de gemeente van Dénia verzocht om niet langer het stierenfeest Bous a la Mar toe te staan.

Steun onze campagne en teken onze petitie zodat we een einde kunnen maken aan de wrede stierenfeesten in Spanje!

Help de stieren en paarden die het slachtoffer zijn van de stierenvechtsector! Doneer eenmalig of word donateur.