• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Colombia verbiedt stierenvechten

Colombia verbiedt stierenvechten

29-05-2024

In Colombia is een wetsvoorstel goedgekeurd dat stierenvechten verbiedt. Er stemden 93 congresleden voor het verbod op stierengevechten en twee tegen. Het wetsvoorstel, waarin staat dat stierenvechten binnen drie jaar moet zijn afgeschaft, is voor definitieve goedkeuring naar president Gustavo Petro gestuurd. Het verbod zal in 2027, drie jaar na ondertekening, ingaan. De eeuwenoude culturele traditie wordt hierdoor illegaal.

Colombia verbiedt stierenvechten

Colombia verbiedt stierenvechten | Foto: CAS/AnimaNaturalis

Als de wet is ondertekend door Petro, volgt er een overgangsperiode van drie jaar om gezinnen die afhankelijk zijn van de sport, te helpen om nieuwe bronnen van inkomsten te vinden. Stierenvechtarena’s zullen worden omgebouwd tot locaties voor concerten, toneelstukken, schaakkampioenschappen en zakelijke evenementen.

Overwinning op verbod

Petro had tijdens zijn campagnetijd beloofd dat hij een einde zou maken aan shows met dierenmishandeling, zoals hij in Bogotá deed toen hij burgemeester was (2012-2015). Nadat hij aan de macht was gekomen in september 2022, heeft hij zich meerdere keren uitgesproken tegen het stierenvechten. Petro, de eerste linkse president van Colombia, vierde de overwinning op X door te schrijven:

“Felicitaties aan degenen die erin geslaagd zijn dat de dood niet langer een show zal zijn.”

Andere landen in Zuid-Amerika waar stierenvechten al is verboden zijn Brazilië en Argentinië. In Colombia vinden stierengevechten plaats sinds Spanje het land koloniseerde. Colombia is een van de acht landen waar nog stierengevechten worden gehouden. Na de ondertekening van het wetsvoorstel, zullen er nog zeven landen overblijven waar deze wrede gevechten nog steeds plaatsvinden. Het gaat om Frankrijk, Portugal, Mexico, Ecuador, Peru, Spanje en Venezuela. In deze landen trekt de sport nog wel publiek, maar er is ook steeds meer weerstand tegen het dierenleed.

Historisch moment

Voorstanders van het stierenvechten noemen het een vorm van ‘kunst’. Het is ook een belangrijke bron van inkomsten voor stierenfokkers en straatverkopers. Tegenstanders vinden de sport bloederig en barbaars, omdat de dieren een langzame en pijnlijke dood sterven. Directeur van CAS, Maite van Gerwen zegt:

“Dit is een historisch moment! Het einde van het stierenvechten in Colombia doet eindelijk recht aan de mening van 85% van de Colombiaanse bevolking, die vóór een verbod is. Niet langer zullen stieren een gruwelijke dood sterven ter vermaak in de arena. In alle stierenvechtlanden is de meerderheid van de bevolking tegen het stierenvechten en staat het onderwerp op de politieke agenda. Colombia kan juist de aanleiding zijn voor andere regeringen om zich moedig uit te spreken en vóór een verbod op het stierenvechten te gaan.”

Leden van het International Anti-Bullfighting Network in Bogotá, Colombia in 2013

Leden van het International Anti-Bullfighting Network in Bogotá, Colombia in 2013 | Foto: CAS International

Culturele transformatie

Colombia heeft 66 fokkerijen van vechtstieren, waarvan 10 leveren voor de belangrijkste stierengevechten in Colombia, Bogotá, Cali, Medellín en Manizales. Momenteel zijn er zo’n 150.000 vechtstieren in Colombia en per jaar tussen de 120 en 150 stierengevechten. Ook worden er stieren verkocht voor stierenfeesten. Congreslid Alejandro García riep stierenvechtliefhebbers op om mee te werken aan het ombouwen van arena’s tot culturele ruimtes. Hij zegt:

“We wisten dat het niet gemakkelijk zou zijn. Maar we hadden nooit gedacht dat het zo moeilijk zou zijn. Dit wetsvoorstel is vaker afgewezen en staat nu op het punt om wet te worden. We geven prioriteit aan het welzijn en de bescherming van alle dieren. Tegen de steden Manizales en Cali zeg ik: dit is een kans voor deze onderbenutte ruimtes om plaatsen van cultuur, kunst en sport te worden. Tegen de wereld zeggen we dat Colombia zich in een proces van culturele transformatie bevindt, waarin alle wezens hun waardigheid behouden.”

Activisten in Colombia tegen stierenvechten

Activisten in Colombia tegen stierenvechten | Foto: CAS International

Beschaafde samenleving

Sinds 2017 zijn er vijf wetsvoorstellen ingediend om het stierenvechten te verbieden in Colombia. De behandeling van de eerste vier wetsvoorstellen werd niet afgerond doordat de afhandeling met opzet werd verhinderd. Juan Carlos Losada (Liberale Partij) benadrukte dat het een strijd van tien jaar was. Hij zegt:

“Colombia is een land dat zegt dat er geen enkele vorm van marteling bestaat die in deze wereld als cultuur kan worden beschouwd. Colombia is een voorbeeld voor de hele wereld omdat we een steeds minder gewelddadige en steeds meer beschaafde samenleving worden.”

Help de stieren en paarden! Doneer eenmalig of word donateur.

Lees meer:

Mexicaanse ministerie van Landbouw moet sancties opleggen bij stierengevechten