• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / CAS heeft een nieuwe directeur: Maite van Gerwen

CAS heeft een nieuwe directeur: Maite van Gerwen

07-12-2022

Eind November heeft Marius Kolff afscheid genomen als directeur van het Comité Anti Stierenvechten (CAS) om van zijn welverdiende pensioen te genieten. Bijna 17 jaar was hij directeur van CAS en zette hij zich met ziel en zaligheid in voor de stieren, koeien, paarden, jachthonden en alle andere dieren die lijden onder het mom van culturele evenementen. Hij is van grote betekenis geweest voor al deze dieren en het internationale netwerk van organisaties die tegen het stierenvechten strijden. Ik ben vereerd dat ik Marius mag opvolgen als nieuwe directeur en voorzitter van CAS en stel mijzelf hierbij graag aan u voor.

Maite van Gerwen

Maite van Gerwen neemt het stokje over van Marius Kolff en is de nieuwe directeur van CAS © CAS International

Bestuurslid

Al ruim 6 jaar ben ik nauw betrokken geweest bij CAS als vrijwillig bestuurslid. Ik krijg dus al een tijd mee wat CAS voor een geweldig werk doet. Al zo lang ik mij kan herinneren heb ik een passie voor dieren en hun welzijn, en heb ik moeite met het vele onrecht dat dieren wordt aangedaan. Als kind kwam ik al veel in contact met Spanje, omdat mijn ouders allebei Spaans hebben gestudeerd. Bij ons stond regelmatig de Spaanse televisie aan, maar die ging direct uit wanneer er een stierengevecht werd vertoond. Ook nu hebben wij als familie nog veel met Spanje, mede omdat mijn zusje er al ruim 10 jaar woont. Ik kom er dus regelmatig en houd erg van het land. Maar uiteraard niet van het stierenvechten en andere aanverwante activiteiten.

Gelukkig houden de meeste Spanjaarden daar ook niet meer van. Ruim 70% is inmiddels echt tegen het stierenvechten en wil dat het wordt verboden. Het is in mijn ogen slechts een kwestie van enkele jaren totdat het daar daadwerkelijk wordt verboden. In andere stierenvechtlanden, waaronder Mexico, gebeurt het naar verwachting al eerder.

Stierenrennen Pamplona

In september 2018 rende ik 12 km voor de stieren die ingezet worden bij feesten zoals de stierenrennen van Pamplona. Mensen konden mij sponsoren tijdens de hardloopwedstrijd ‘Bunniks Mooiste’: voor elke euro kon ik 10 meter rennen (10 euro = 100 meter). Uiteindelijk zamelde ik 1215 euro in!

© Maite van Gerwen

Omdat ik altijd al zo begaan was met dieren heb ik van 2006 tot 2012 dierwetenschappen gestudeerd aan Wageningen Universiteit. Voordat ik bij CAS begon heb ik gewerkt bij de Partij voor de Dieren, De Dierenbescherming en de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Naast CAS heb ik mijn eigen adviesbureau op het gebied van dierenwelzijn.

Mijn doel is en blijft: de wereld een stukje mooier maken voor dieren. Ik ben heel blij dat ik dit nu bij CAS mag doen en ga vol energie aan de slag om het leven van de vele stieren, koeien, paarden, jachthonden en andere dieren die lijden onder culturele gebruiken en tradities te verbeteren. Want: de vrijheid van cultuur stopt waar dierenleed begint.

Ik hoop van harte dat u samen met mij en mijn collega’s onverminderd voortgaat in deze strijd die wij uiteindelijk gaan winnen. Mogen we op u blijven rekenen? Alvast hartelijk dank, ook namens de stieren, koeien, paarden, jachthonden en andere dieren!

Maite van Gerwen,
Directeur CAS