• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Dieren zijn wezens met gevoel in Spanje

Dieren zijn wezens met gevoel in Spanje

04-01-2022

Vanaf woensdag 5 januari worden dieren door de Spaanse wetgeving beschouwd als wezens met gevoel. De nieuwe wet geldt voor alle dieren. Wat betekent dit in de praktijk voor de stieren bestemd voor de stierengevechten en jachthonden zoals galgo’s en podenco’s?

Wezens met gevoel

Galgo © Pixabay

In december 2021 keurde het Spaanse Congres van Afgevaardigden de wet goed die dieren als wezens met gevoel beschouwt. Dankzij deze hervorming kunnen dieren beter beschermd worden tegen mishandeling en verwaarlozing.

Dieren worden niet meer gezien als objecten, waardoor ze een andere juridische status krijgen dan materiële bezittingen. Met de wet komt er een einde aan het in beslag nemen van dieren, het hypothekeren ervan, het gebruik van dieren als onderpand en het scheiden van dieren van hun verzorgers bij zaken die gerelateerd zijn aan het eigendomsrecht, zoal (echt)scheidingen. Ook verbiedt het mishandeling én verwaarlozing van dieren in deze specifieke situaties.

Deze nieuwe wet betekent een aanpassing van het Burgerlijk Wetboek (Código Civil), het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering en de Hypotheekwet. Het stelt dat dieren wezens met gevoel zijn, “levende wezens begiftigd met gevoeligheid”, met rechten en belangen waar rekening mee gehouden dient te worden. Dit is een aanpassing die de Europese Unie aan al haar lidstaten vraagt via artikel 13 van het Verdrag van Lissabon. Bovendien roept de Spaanse samenleving al jaren om een betere bescherming van dieren door de wetgeving. De nieuwe wet geldt voor alle dieren: huisdieren, wilde dieren, dieren in de intensieve veehouderij, en dus ook vechtstieren, galgo’s, podenco’s en andere jachthonden.

De praktijk

De nieuwe wet heeft echter alleen direct effect op vechtstieren en jachthonden bij eigendomskwesties. In de praktijk betekent dit dat ze niet langer in beslag genomen zullen worden of als onderpand kunnen dienen. Maar de wet verbiedt het stierenvechten of de jacht zelf niet. Wel biedt de wet een nieuw juridisch kader dat op de lange termijn kansen creëert voor het ontwikkelen van nieuwe wetgeving. Ook voor vechtstieren en jachthonden.

Het stierenvechten wordt momenteel beschouwd als cultureel erfgoed en is grondwettelijk beschermd tegen afschaffing. Daarnaast verschuilt de Spaanse regering zich achter het Verdrag van Lissabon dat een uitzondering maakt op bescherming van dieren bij culturele tradities, zoals het stierenvechten. Voor de jacht met honden is er onduidelijkheid: deze kan in Spanje beschouwd worden als een eeuwenoude traditie; vanuit de Europese Unie zijn er geluiden dat het niet onder culturele tradities mag vallen. Het laatste woord is hier nog niet over gezegd, dat is zeker.

© Tras los Muros

Nieuwe Dierenwelzijnswet Spanje

Het is heel mooi dat dieren voortaan als wezens met gevoel worden gezien. Maar dit is zeker niet de enige ontwikkeling in het Zuid-Europese land als het gaat om dierenwelzijn. Enkele maanden geleden is er een voorstel voor een nieuwe dierenwelzijnswet gepresenteerd. Hoewel deze wet de vechtstieren niet beschermt, biedt het kansen voor de jachthonden. Jaarlijks worden meer dan 50.000 galgo’s, podenco’s en andere jachthonden verwaarloosd en gedumpt door jagers. Volgens Sergio García Torres, directeur van het Directoraat-Generaal voor Dierenrechten, ligt de ongecontroleerde hondenfok ten grondslag aan de hoge aantallen gedumpte honden. De nieuwe wet verbiedt de hondenfok door particulieren. Alleen professionals die de dierenwelzijnsrichtlijnen volgen mogen nog honden fokken. Daarnaast moet een nieuw, nationaal registratiesysteem het dumpen van dieren afremmen. Ook komen er nieuwe normen voor de grootte en faciliteiten van ruimtes waar meer dan vijf honden verblijven.

Momenteel wordt de nieuwe Dierenwelzijnswet in Spanje geblokkeerd door het Ministerie van Landbouw. De jachtsector is niet tevreden over de maatregelen die van toepassing zijn voor jachthonden.

Vanuit CAS hebben we onze contacten binnen de Europese Unie aangewend in een poging de blokkade op te heffen. Daarnaast, als onderdeel van onze campagne Save the Galgos, is het mogelijk om een brief naar de Ministerie van Landbouw te sturen. De brief van de tekst is in het Spaans. Klik hier om de brief te versturen.

Campagne Save the Galgos

In oktober 2021 lanceerden CAS en de Spaanse organisatie AnimaNaturalis de campagne Save the Galgos. We hebben de krachten gebundeld om aandacht te vragen voor de galgo-problematiek en een betere bescherming van de honden te realiseren. Sinds oktober hebben we diverse regio’s bezocht, zoals Madrid, Valencia, Catalonië. Andalusië en Aragón, waar we de media én volksvertegenwoordigers op de hoogte brengen van de noodzaak van het verbeteren van de bestaande reglementen en het creëren van nieuwe wetten. Na ons bezoek in Andalusië stelde Senator Carles Mulet vragen aan de Spaanse regering over de situatie van de galgo’s in het land. Onder meer vroeg hij welke acties er genomen worden om deze jachthonden te beschermen tegen mishandeling.

Teken onze petitie!

Help ons zodat we door kunnen gaan met onze impactvolle campagnes! Doneer eenmalig of word donateur.

Nieuwe donateurs ontvangen een gratis code om de documentaire Yo Galgo te bekijken. De documentaire behandelt de problematiek rondom de jacht met de Spaanse galgo.