• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Spaanse senator vraagt regering in actie te komen om jachthonden te beschermen

Spaanse senator vraagt regering in actie te komen om jachthonden te beschermen

18-11-2021

Martin Galgo'sSenator Carles Mulet heeft aan de Spaanse regering vragen gesteld over de situatie van de galgo’s (hazewindhonden) in het land. Onder meer vroeg hij welke acties er genomen worden om deze jachthonden te beschermen tegen mishandeling. Galgo’s worden ingezet voor zowel de jacht als renwedstrijden. Verder wordt er geschat dat jaarlijks zo’n 50.000 galgo’s en andere soorten jachthonden gedumpt of gedood worden na het jachtseizoen.

Mulet, vertegenwoordiger van de Valenciaanse politieke partijenalliantie Compromís, geeft aan dat er alleen al in Sevilla jaarlijks zo’n vijfduizend galgo’s gedumpt worden. Hij ziet de noodzaak om het probleem bij de wortel aan te pakken, door de wetten te veranderen zodat deze jachthonden gaan beschermen. Volgens Mulet zijn er momenteel geen wetten die galgo’s en andere jachthonden beschermen, alleen enkele reglementen van de autonome regio’s.

50.000 jachthonden

Er wordt geschat dat er jaarlijks 50.000 galgo’s en andere jachthonden na het jachtseizoen gedumpt en/of gedood worden. Officiële cijfers bestaan echter niet. Volgens de meest recente cijfers van de Spaanse milieu- en dierenpolitie-eenheid SEPRONA werden er in 2019 maar acht galgo’s in Spanje gedumpt. Als reactie hierop stelde de Spaanse partij voor de Dieren PACMA een rapport op, gebaseerd op data afkomstig van 98 opvangcentra: in 2019 hadden zij 5.588 in de steek gelaten galgo’s gered, en ook nog eens 3.000 jachthonden van andere rassen. Enkele opvangcentra gaven aan in één jaar 900 honden van de straat te hebben gehaald.

Om meer zicht te krijgen in het daadwerkelijke aantal geredde galgo’s per jaar, lanceerde het Directoraat-Generaal voor Dierenbescherming in januari een nieuw registratiesysteem. De directeur van het directoraat, Sergio Garcia Torres, gaf uitleg over het hoofddoel van het systeem in een video op twitter:

“Februari is de maand dat de meeste galgo’s en podenco’s in de steek gelaten worden in ons land. We hebben geen officiële data van de hoeveelheid gedumpte honden vanaf deze maand. Vanuit het Directoraat-Generaal voor Dierenrechten gaan we al deze data verzamelen via een formulier en we gaan deze ter beschikking stellen aan de veiligheidsdiensten van de staat. Met deze data zullen we een statistiek opstellen over de honden die daadwerkelijk in de steek gelaten worden.”

Galgo-problematiek

De Spaanse galgo wordt voornamelijk gebruikt in de autonome regio’s Andalusië, Castilië-La Mancha en Castilië en León. De jagers zien ze als voorwerpen: als de honden niet langer dienen, laten de jagers ze aan hun lot over. Soms doden ze de dieren door ze in waterputten of ravijnen te gooien of aan bomen op te hangen. Zo werden in de gemeente Tarancón in 2018 en 2021 twee massagraven gevonden met respectievelijk minstens 30 en 10 kadavers van galgo’s. Deze vondsten leidden tot veel commotie in de Spaanse samenleving.

Campagne Save the Galgos

In oktober lanceerden het Comité Anti Stierenvechten (CAS International) en de Spaanse organisatie AnimaNaturalis de campagne Save the Galgos. We hebben de krachten gebundeld om aandacht te vragen voor de galgo-problematiek en een betere bescherming van de honden te realiseren. Sinds oktober hebben we diverse regio’s bezocht, zoals Madrid, Valencia, Catalonië en Aragón, waar we de media én volksvertegenwoordigers op de hoogte brengen van de noodzaak van het verbeteren van de bestaande reglementen en het creëren van nieuwe wetten. Binnenkort zullen we Andalusië bezoeken.

Petitie

Verder zijn we handtekeningen aan het verzamelen met een petitie die we als ondersteuning zullen gebruiken bij onze lobbyactiviteiten. Zo zal er binnenkort gedebatteerd worden over een nieuwe nationale dierenbeschermingswet. Wij willen dat deze ook jachthonden zal beschermen. Teken onze petitie hier: savethegalgos.org

Help ons zodat we door kunnen gaan met onze impactvolle campagnes! Doneer eenmalig of word donateur.

Nieuwe donateurs ontvangen een gratis code om de documentaire Yo Galgo te bekijken. De documentaire behandelt de problematiek rondom de jacht met de Spaanse galgo.