Subsidies
De stierenvechtindustrie kan alleen overleven dankzij de verkoop van tickets voor stierengevechten, het ontvangen van sponsorgeld van bedrijven en het toekennen van subsidies door de autoriteiten. Festivals met stieren worden regelmatig gesponsord en kunnen vaak rekenen op gemeentelijke en/of provinciale subsidiëring.
In Spanje, Portugal en Frankrijk kunnen stierengevechten subsidies ontvangen op zowel gemeentelijke, provinciaal als nationaal niveau. Ook vanuit Europees niveau stroomt er geld binnen via de subsidies voor het fokken van vee bestemd voor voedselproductie. Spanje mag zelf bepalen welke veehouderijen in aanmerking komen voor deze subsidies. We weten niet precies hoeveel geld er jaarlijks verdwijnt in de veehouderijen waar vechtstieren worden gefokt, wel weten we dat ze deze subsidies ontvangen omdat het vlees van de vechtstieren wordt geconsumeerd en dit dus wordt gezien als een onderdeel van de vleesindustrie.
Dit impliceert dat Nederlanders, Belgen en andere Europeanen indirect meebetalen aan het in stand houden van het stierenvechten. Op 28 oktober 2015 stemde het Europees Parlement vóór het einde van de Europese subsidies die terechtkomen bij de stierenvechtsector. In 2018 diende Anja Hazekamp, Europarlementariër van de Partij voor de Dieren, een amendement in om het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid zodanig aan te passen dat er geen EU-subsidies gebruikt worden voor stierenvechten. Het Europees Parlement stemde vóór het amendement. De volgende stap is dat de Europese Ministers van Financiën een positie zullen innemen over de Europese subsidies die terechtkomen bij de stierenvechtsector.
Teken de petitie van CAS International om een einde te maken aan de Europese landbouwsubsidies die terechtkomen bij de stierenvechtsector.
Ben je ook tegen het subsidiëren van het stierenvechten? Word donateur of doneer eenmalig!