• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Vuurstier Valencia blijft verboden voor derde jaar op een rij

Vuurstier Valencia blijft verboden voor derde jaar op een rij

01-08-2018

Vuurstier Valencia blijft verboden voor derde jaar op een rij
Het gemeentebestuur van de Spaanse stad Valencia besloot recentelijk om het verbod van twee straatevenementen met stieren in stand te houden. Dit gebeurde naar aanleiding van pogingen van de conservatieve politieke partij Partido Popular (PP) om het verbod op te heffen via een motie. Het gaat hierbij om toro embolado (vuurstier) en toro en corda (stier is vastgebonden aan een touw op straat). Het gemeentebestuur beschouwt deze twee evenementen als een ernstige vorm van dierenmishandeling. Sinds juni 2016 is dit besluit van kracht.

De gemeenteraadsleden die de stierenfeesten steunen vinden dat de gemeenteraad van de stad Valencia geen respect tonen voor het feit dat de deelstaat een wetgeving kent waarbij dergelijke feesten toegestaan zijn. Ze beklagen zich om het feit dat in andere gemeenten vlakbij Valencia wel stierenfeesten plaatsvinden, en niet langer in de stad zelf. Tijdens het debat in de gemeenteraad werd er onder meer gezegd dat dergelijke spektakels ‘bullying’ zijn voor de dieren, dat de samenleving neigt naar andere vormen van vermaak en dat tradities dierenleed niet kunnen rechtvaardigen.

Marius Kolff, directeur van het Comité Anti Stierenvechten (CAS International):

”Gelukkig zijn er nu steeds meer politici die inzien dat dierenkwellingen niet meer tot cultuur kunnen behoren. Soms is dat gewoon iets van vroeger. Wat dat betreft is die PP ook een relict van vroeger.”

Subsidiëring
Sinds 2016 is het verboden om feesten met stieren te subsidiëren, net zoals stierenvechtscholen. Deze besluiten blijven van kracht. Helaas hebben deze maatregelen geen effect op de stierengevechten zelf, deze gaan gewoon door.

Uiteindelijk kreeg de PP van geen enkele andere politieke partij steun voor haar motie om de stierenfeesten in Valencia terug te krijgen.

17.800 feesten met dieren
Het is heel fijn dat in Valencia dergelijke wrede feesten met stieren niet meer toegestaan zijn. In Spanje vonden er in 2017 meer dan 17.800 wrede feesten met stieren plaats, en helaas blijft dit aantal jaarlijks stijgen. Het stierenleed gaat onverminderd door en CAS International zal zich blijven inzetten om hier een einde aan te maken.

Word donateur en steun de paarden en stieren.

Denk aan CAS International als u een testament laat maken.