• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Vuurstier uur lang misbruikt in Medinaceli, Spanje

Vuurstier uur lang misbruikt in Medinaceli, Spanje

30-11-2021

Screenshort video CAS en AnimaNaturalis

Bij het controversiële vuurstierfeest ‘Toro Jubilo’ in Medinaceli, Spanje, werden de hoorns van stier Barquillero in brand gestoken. Pas na ruim een uur was het brandbare materiaal aan de hoorns uitgedoofd. Het Comité Anti Stierenvechten (CAS International) en AnimaNaturalis maakten undercoverbeelden van het evenement.

Op zaterdagavond 13 november vond het van middeleeuwse oorsprong Toro Jubilo weer plaats. Dit is een uiterst wreed evenement met een stier, waarbij de hoorns van de stier met een brandbare stof worden bedekt en vervolgens in brand gestoken. Als de stier met ‘brandende hoorns’ is losgelaten wordt hij achterna gezeten. Het dier raakt in paniek door het vuur en kan dit op geen enkele manier doven. De manier waarop het evenement plaatsvindt is sinds de middeleeuwen nauwelijks veranderd. Bekijk de beelden hier.

Ook werd er vuurwerk afgestoken. Het brandbare materiaal valt op de kop van de stier waardoor hij uiteindelijk hierdoor deels bedekt wordt. Het evenement vindt niet alleen plaats in Medinaceli maar ook elders in Spanje. Ook in Catalonië en de deelstaat Valencia worden zo’n 2.500 vuurstierfeesten gehouden. Dit jaar hebben we in beide regio’s undercoverbeelden gemaakt van vuurstieren.

Er vinden in Spanje meer dan 18.000 wrede stierenfeesten plaats per jaar. CAS International en AnimaNaturalis voeren momenteel het grootste onderzoek ooit naar de misstanden die in verschillende stierenfeesten in Spanje plaatsvinden. Beide organisaties willen dit dierenleed aan het licht brengen, niet alleen in Spanje maar ook daarbuiten. De meerderheid van de Spanjaarden is tegen dit soort evenementen met stieren die als controversieel beschouwd worden.

Subsidies

Dit soort stierenfeesten ontvangen gemeentelijke, regionale en nationale subsidies. Het fokken van de stieren wordt gedeeltelijk gefinancierd met landbouwsubsidies van de Europese Unie. Geschat wordt dat er in Spanje in totaal 629 miljoen euro aan subsidiegeld bij het stierenvechten en feesten met stieren terecht komt. 130 miljoen is afkomstig van landbouwsubsidies vanuit de Europese Unie.

Steun onze campagne en teken onze petitie zodat we een einde kunnen maken aan de wrede stierenfeesten in Spanje!

Help de stieren en paarden die het slachtoffer zijn van de stierenvechtsector! Doneer eenmalig of word donateur.