VN erkent verband tussen dierenwelzijn en milieu
08-03-2022Tijdens de vijfde zitting van de Milieuvergadering van de Verenigde Naties (UNEA 5) in Nairobi is gisteren een historische resolutie aangenomen die het verband tussen dierenwelzijn en milieucrises erkent. De resolutie, die gesteund werd door 193 lidstaten, is de eerste over dierenwelzijn bij het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) ooit en brengt het onderwerp hoger op de mondiale agenda.
De resolutie verzoekt de uitvoerend directeur van UNEP een rapport op te stellen over het verband tussen dierenwelzijn, milieu en duurzame ontwikkeling. Hierbij gaat het onder andere om de impact op biodiversiteitsverlies, klimaatverandering, milieuvervuiling en het risico van nieuwe besmettelijke ziekten die van dier op mens kunnen overgaan. Compassion in World Farming (CIWF) is aanwezig bij UNEA 5 en zette zich samen met collega-organisaties in voor aanname van de resolutie. In Nederland riep de organisatie samen met 18 Nederlandse dierenbeschermingsorganisaties minister Staghouwer op de resolutie te steunen.
Geert Laugs, directeur CIWF Nederland:
“Dit is een geweldige stap voor de dieren en voor ons allemaal. Verbetering van dierenwelzijn is van levensbelang om een duurzame toekomst voor dieren, mensen en de planeet veilig te stellen. De resolutie die vandaag is aangenomen is een belangrijke eerste stap om ervoor te zorgen dat alle lidstaten en UNEP dierenwelzijn en natuurbescherming overal ter wereld verbeteren.”
Tevens werd een resolutie over duurzaam stikstofbeheer aangenomen, een belangrijke stap in de strijd tegen stikstofvervuiling. De doelstelling om de stikstofvervuiling tegen 2030 wereldwijd te halveren is helaas tijdens de onderhandelingen verloren gegaan.
De resolutie over dierenwelzijn was een initiatief van de regering van Ghana en werd mede-ingediend door zes andere lidstaten: Senegal, Burkina Faso, Ethiopië, de Democratische Republiek Congo, Zuid-Soedan en Pakistan.
Stierenvechten
Voor de stierengevechten is het noodzakelijk om stieren en koeien te fokken. De sector zorgt voor stikstofvervuiling. Daarbij worden er veel meer stieren en koeien gefokt die we eigenlijk zien: een deel van deze dieren wordt niet ingezet voor de stierengevechten. Niet alle vechtstieren zijn namelijk geschikt voor het stierenvechten. Die eindigen na een selectieprocedure in het slachthuis, stierenfeesten of een stierenvechtschool. CAS International heeft zich, samen met CIWF en collega-organisaties ingezet voor de resolutie.