• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Vliegtuigen Air Europa vervoeren stieren voor stierengevechten

Vliegtuigen Air Europa vervoeren stieren voor stierengevechten

05-12-2022

Recentelijk kwamen vijf stieren dood aan op de luchthaven van Lima. De dieren vlogen met een vlucht van Air Europa van minstens 12 uur. Eén van de aspecten van de stierenvechtsector die meestal verborgen blijven voor de buitenwereld is de langeafstandstransporten. Er worden namelijk geregeld stieren voor stierengevechten uit Spanje naar Latijns-Amerika en binnen Europa gevlogen.

© Publiek domein

Het is een schande dat Air Europa stieren transporteert voor stierengevechten. Wij hebben daarom vanuit CAS een brief naar Air Europa gestuurd met het verzoek deze transporten te stoppen! De brief is ook namens het Internationale Netwerk tegen het Stierenvechten verzonden, waar meer dan 100 organisaties uit 15 landen onderdeel van zijn.

Stress

Het transport is een bron van enorme stress voor de stieren. De dieren worden geïsoleerd vervoerd, terwijl ze groepsdieren zijn en gewoonlijk in een groep runderen leven. De luchtvaartmaatschappij vervoert ze in kooien waar ze nauwelijks bewegingsruimte hebben. Soms duurt de reis wel dagen: naast de vlucht vervoert men de dieren vanuit de fokkerij naar de luchthaven, en na de vlucht nog naar de arena. Tijdens zo’n lange reis kunnen stieren wel tot 50 kg aan gewicht verliezen door het gebrek aan eten én de stress van het vervoer.

Air Europa vervoerde acht stieren uit twee verschillende Spaanse fokkerijen. Vijf hiervan hebben de vlucht niet overleefd. Tot nu toe is de reden van hun dood onbekend. Mogelijke redenen voor hun dood kunnen zijn: een te hoge dosis aan kalmeringsmiddelen, een té lage temperatuur in het vliegtuig, etc. We hopen dat het verslag van de dierenarts snel openbaar wordt gemaakt.

Wij vinden het vliegtuigvervoer van stieren onacceptabel en vragen luchtvaartmaatschappijen om niet langer de stierenvechtsector de faciliteren. Daarom gaan we samen met onze zusterorganisaties onderzoeken welke maatschappijen dit nog doen.

Houd onze website in de gaten voor meer nieuws over onze actie tegen Air Europa.

Help ons zodat we door kunnen gaan met onze impactvolle campagnes! Doneer eenmalig of word donateur.