• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Verdrag van Lissabon

Verdrag van Lissabon

13-01-2020

Verdrag van Lissabon

Het Comité Anti Stierenvechten en Stichting DutchGalgoLobby hebben gezamenlijk opdracht gegeven om onderzoek te doen naar artikel 13 van het Verdrag van Lissabon door advocatenkantoor Blue Legal. Dit onderzoek richtte zich op de bestaande mogelijkheden om vanuit de Europese Unie een einde te maken aan het stierenvechten, lokale stierenfeesten én de mishandelingen die voortvloeien uit de jacht met galgo’s in Spanje. Artikel 13 van het Verdrag van Lissabon maakt een uitzondering voor het verbieden van bepaalde vormen van dierenleed die deel uitmaken van culturele tradities, godsdienstige riten en regionaal erfgoed vanuit de Europese Unie.

Dankzij het onderzoek hebben beide organisaties een breed beeld gekregen van de wettelijke, juridische en politieke mogelijkheden om vanuit de Europese Unie een einde te maken aan het stierenvechten, lokale stierenfeesten en de mishandelingen die voortkomen uit de jacht met galgo’s. Uit strategische overwegingen kunnen we u momenteel niet vertellen wat de volgende stappen zullen zijn. Wel kunnen we alvast melden dat de onderzoeksresultaten uitgebreid besproken zullen worden met onze collega’s in Spanje om ze verder te betrekken bij het te volgen traject. Uiteraard zullen we u op de hoogte houden van alle ontwikkelingen omtrent onze strijd om vanuit de Europese Unie een einde te maken aan het stieren- en galgoleed in Spanje.

Omdat de te volgen strategieën voor het bestrijden van de stierengevechten, de stierenfeesten en de mishandelingen die voortkomen uit de jacht met galgo’s sterk van elkaar verschillen, zullen beide organisaties verschillende trajecten uitstippelen.