• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Stierenvechten stopt binnen drie jaar!

Stierenvechten stopt binnen drie jaar!

13-05-2020
Marius geeft stier Marius een appeltje

© CAS International

Toen ik in 2006 bij het Comité Anti Stierenvechten kwam werken was het doel van deze stichting: het stoppen van bezoeken van Nederlanders (later ook Belgen) aan de stierengevechten. In Spanje had een aantal Spanjaarden en daar woonachtige Nederlanders bedacht dat een groot deel van de inkomsten van de stierenvechtsector kon worden gestopt door toeristen te informeren over de gruwelen van het stierenvechten. Zo begon het Comité Anti Stierenvechten (CAS) begin jaren negentig van de vorige eeuw. En het lukte: na ongeveer tien jaar kon men zeggen dat alle promotie en valse voorlichting over het stierenvechten in Nederland en België was gestopt; dat aan toeristen door reisorganisaties geen excursies meer werden verkocht voor deze gevechten; en dat eigenlijk het bezoek van toeristen uit Nederland en België aan het stierenvechten helemaal was geëindigd. Juist in die tijd kwam ik bij het CAS werken.

In 2008 werd mijn Meerjarenplan door het bestuur van CAS goedgekeurd en in gang gezet. We bleven afhankelijk van de dagelijkse realiteit, zoals welke politicus wil het stierenvechten aanpakken, krijgen we genoeg medewerking van de pers, wat is opportuun op welk moment, maar in grote lijnen konden we bij CAS vasthouden aan dat plan: eerst richten we ons op gemeenten, vervolgens op provincies of deelstaten, en dan op de nationale staten om uiteindelijk tot een wereldwijd verbod op het stierenvechten te komen. De drie delen omvatten telkens vijf jaren. Het laatste jaar zal 2023 zijn.

En ik denk dat we het gaan halen. De stierengevechten nemen beduidend af. De bezoekersaantallen slinken. Wereldwijd. Dit allemaal dankzij de fantastische inzet van alle betrokkenen: mensen bij CAS en de collega’s van de meer dan 100 organisaties van het door CAS opgezette internationale netwerk tegen het stierenvechten (17 miljoen leden!), alle vrijwilligers in Nederland, België en daarbuiten, en de sponsors en donateurs die dit allemaal mogelijk maken, allemaal met een droom: een betere wereld, meer empathie, en daarom ook een einde aan de stierengevechten.

We moeten nu nog even doorpakken. De stierenvechtwereld vecht namelijk ook door: met alle mogelijke excuses proberen ze zich als een kat in het nauw te verdedigen. Al die excuses vegen wij van tafel, niet alleen omdat ze gebouwd zijn op heftig dierenleed, maar ook op psychische schade aan kinderen, die daardoor voor hun leven verminkt raken met alle negatieve gevolgen. Excuses van banenverlies of het behoud van een unieke soort stier (om die dan te doden?) zijn zó te weerleggen. Een arena die maar een paar weken per jaar open is kan ook dagelijks open zijn voor culturele evenementen zonder wreedheid.

Ik wil graag doorpakken. Nog drie jaar wil ik alles op alles zetten om een einde te maken aan het stierenvechten en aan de gruwelijke feesten waarbij stieren en andere dieren op straat worden mishandeld. Helpt u mij mee? Met nog drie jaar steun kan ik doorpakken op een definitief einde van het stierenvechten in 2023.

U kunt mij helpen door donateur te worden voor drie jaar. Er zijn ook andere mogelijkheden, ga hiervoor naar de pagina Help CAS. Vanuit het diepst van mijn hart: alvast heel veel dank voor uw steun!

Marius Kolff
Directeur Comité Anti Stierenvechten – CAS International
Den Haag