• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Stierenvechten stilgelegd in Guadalajara, Mexico

Stierenvechten stilgelegd in Guadalajara, Mexico

06-12-2023

Een rechter heeft het stierenvechten voor onbepaalde tijd opgeschort in de Mexicaanse stad Guadalajara. Dit is gebeurd naar aanleiding van een aanklacht van CAS International en AnimaNaturalis Mexico. De aanklacht stelt onder meer dat het stierenvechten in strijd is met het recht op een gezonde leefomgeving. Justitie gaat zich nu over deze zaak buigen. Tot die tijd zullen er geen stierengevechten plaatsvinden in de hoofdstad van de staat Jalisco.

Guadalajara

Stierenvechten stilgelegd in Guadalajara, Mexico | © AnimaNaturalis

Guadalajara

Vanuit CAS en AnimaNaturalis hebben we een aanklacht ingediend op verschillende punten. Ten eerste omdat het stierenvechten in strijd is met artikel 4 van de Mexicaanse grondwet: mensen hebben het recht op een gezonde leefomgeving. We zijn van mening dat het stierenvechten hier een negatieve invloed op heeft. Ten tweede bestaat er in de staat Jalisco geen uitzondering in de dierenbeschermingswet op het stierenvechten. Dat betekent dat de wet ook toegepast moet worden op dieren die ingezet worden bij wrede evenementen. Stierengevechten en hanengevechten zijn in Jalisco uitgezonderd als misdrijf in het wetboek van strafrecht van de staat, maar dit impliceert niet automatisch dat de dierenwelzijnswetgeving ze wel toestaat. Ten derde is het verboden om dieren letsel toe te brengen of schade te veroorzaken tijdens het slachten van dieren, volgens de Mexicaanse regelgeving. De federale wet over diergezondheid stelt bovendien dat dieren alleen geslacht mogen worden wanneer er sprake is van leed na een ongeluk, ziekte, invaliditeit of extreme ouderdom.

Zolang de rechtszaak loopt mogen geen vergunningen afgegeven worden voor het houden van stierengevechten in de arena van Jalisco Plaza Nuevo Progeso, de op één na grootste in Mexico. Het is nu afwachten hoe justitie zal oordelen. Het kan maanden duren voor er een uitspraak is.

Help de stieren en paarden! Doneer eenmalig of word donateur.