• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Stierenvechten in Frankrijk geen cultureel erfgoed meer

Stierenvechten in Frankrijk geen cultureel erfgoed meer

25-06-2015
Stierenvechten in Frankrijk geen cultureel erfgoed meer

Marius Kolff in het protest in Parijs na de verklaring van het stierenvechten als cultureel erfgoed in 2011 © CAS International

Een Franse rechtbank heeft zich uitgesproken tegen de Cultuur-Erfgoedstatus van het stierenvechten in Frankrijk. Op vrijdag 22 april 2011 kondigde ex-matador André Viard middels een persbericht aan dat het stierenvechten opgenomen zou worden op de Franse lijst van Cultureel Erfgoed. Dit besluit werd genomen door een Comité van het Ministerie van Cultuur en werd verder niet behandeld in het parlement.

Volgens de rechtbank is het besluit om het stierenvechten op te nemen op de lijst van Nationaal Cultureel Erfgoed van Frankrijk ingetrokken. Dit is heel goed nieuws! De situatie in Frankrijk is paradoxaal van aard gezien het stierenvechten verboden is, en dus illegaal en strafbaar, behalve in 11 departementen in het zuiden van Frankrijk. Er wordt een uitzondering gemaakt voor plaatsen waar het stierenvechten een ononderbroken traditie kent. Nadat André Viard bekend maakte dat het stierenvechten als nationaal cultureel erfgoed verklaard zou worden ging er een golf van verontwaardiging door Frankrijk.

Marius Kolff, directeur van CAS International, voerde samen met de organisaties CRAC (Frankrijk) en La Tortura No Es Cultura (Spanje) gesprekken op het Franse Ministerie van Cultuur, waarbij ook twee volksvertegenwoordigers, mevrouw Muriel Marland-Militello en de heer Gérard Bapt, hun verontwaardiging uitten tegen vertegenwoordigers van de minister. Ook protesteerde CAS International in Parijs tegen de verklaring van het stierenvechten in Frankrijk. Lees hier meer over het protest en bezoek aan Ministerie van Cultuur.

We zijn zeer verheugd met dit nieuws, maar het stierenvechten bestaat nog steeds in Frankrijk: onze strijd gaat onverminderd door.