• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Stierenrennen Pamplona afgelast wegens coronacrisis

Stierenrennen Pamplona afgelast wegens coronacrisis

21-04-2020

Stierenrennen Pamplona © Pixabay
De stierenrennen van Pamplona 2020 gaan niet door wegens de uitbraak van het coronavirus. Ook de Feria de San Isidro in Madrid is afgelast. Dit is een festival dat plaatsvindt in de lente en in het kader waarvan meerdere stierengevechten in de Spaanse hoofdstad georganiseerd worden. De stierenrennen van Pamplona en de Feria de San Isidro zijn de twee belangrijkste evenementen met stieren in Spanje.

De uitbraak van het coronavirus zorgt voor veel trieste berichten en zorgen over de toekomst. Maar ook zijn er positieve berichten te melden. De stierenvechtsector is hard getroffen door Covid-19. Zo zijn er in Spanje, Frankrijk en Portugal meer dan 2.000 stierengevechten en stierenfeesten afgelast voor 2020. Met de dag wordt de kans kleiner dat er dit jaar nog stierengevechten zullen plaatsvinden.

Stierenrennen Pamplona

De stierenrennen van Pamplona tijdens de festiviteiten van San Fermin trekken toeristen van over de hele wereld. Gezien de huidige ontwikkelingen in Spanje, dat nog in een noodtoestand verkeert, en het grote risico op nieuwe golven van met corona besmette mensen, zijn veel geplande evenementen in de komende maanden afgelast. Er is overwogen om de stierenfeesten van Pamplona te verplaatsen naar een andere datum dit jaar, maar de gemeente van Pamplona ziet zelf ook in dat die kans klein is. Maite Esporrín, gemeenteraadslid in Pamplona, geeft aan dat het uitgesloten is dat de San Fermin festiviteiten zullen plaatsvinden in juli. Het zal ook niet mogelijk zijn, want nu is juist het moment om reserveringen te plaatsen en contracten af te sluiten, en dat gebeurt niet.

Beelden gemaakt door CAS International in Pamplona in 2019 © CAS International

Vanuit CAS International (Comité Anti Stierenvechten) zijn we erg tevreden met dit nieuws. We strijden al jarenlang tegen de stierenrennen van Pamplona. Vorig jaar nog reisden we af naar Pamplona waar we protesteerden en ook filmden in de arena, tijdens een evenement dat direct plaatsvindt na de rennen, waarbij jonge koeien door het publiek achternagezeten worden. Dit jaar is de koeien en stieren wat rust gegund.

In Frankrijk is nu zeker dat er tot half juli geen stierengevechten zullen plaatsvinden. Ook in Mexico zijn zeker 70 stierengevechten geannuleerd. En Colombia gaat nog een stapje verder door alle massale evenementen in de komende 18 maanden te verbieden. Dit betekent dat het komende stierenvechtseizoen, dat gewoonlijk in oktober van start gaat en eindigt in maart, verloren is.

Stierengevechten in Madrid

De gemeente van Madrid kondigde officieel aan dat de Feria de San Isidro afgelast is en gaat ervanuit dat ze pas in 2021 weer zouden kunnen gaan plaatsvinden. CAS International was van plan om tegen de stierengevechten van San Isidro in Madrid te protesteren, maar gelukkig is dat nu niet nodig. Vorig jaar waren we van de partij, zoals de vele jaren daarvoor.

Protest in Madrid tegen stierengevechten van AnimaNaturalis en CAS International, mei 2019 © CAS International

En de stieren?

Inmiddels is er ook nieuws over de bestemming van de stieren. Een deel gaat terug naar de fokkerijen waar ze vandaan komen. Maar de oudere stieren sturen ze naar het slachthuis. Volgens de regels mag een stier niet ouder zijn dan 6 jaar om deel te nemen aan het stierengevecht. Voor een novillada mogen ze niet ouder dan 4 zijn en bij de becerradas maximaal 2 jaar oud. Vorige week werden in Sevilla alleen al 200 stieren naar het slachthuis gebracht. Dit zijn cijfers die ons somber stemmen. Stieren die langer leven kosten ook meer geld en zullen in prijs stijgen. De kans dat iemand ze nog wil kopen is nihil. Wanneer de dieren geen winst opleveren, eindigen ze in het slachthuis.

Stierenfeesten

CAS International en AnimaNaturalis werken in een gezamenlijke campagne met als doel het einde van de wrede stierenfeesten in Spanje. Momenteel zijn we bezig met het grootste en diepste onderzoek ooit naar de meer dan 18.000 stierenfeesten die per jaar in Spanje plaatsvinden. We willen het dierenleed dat verborgen plaatsvindt in feesten en tradities in duizenden dorpen aan het licht brengen. Ook tijdens de coronacrisis gaan wij door met deze campagne. We kunnen nu niet filmen bij stierenfeesten, maar juist nu gaan we door met het uitwerken van alle informatie die we tot nu toe voor deze campagne verzamelden. Cruciale informatie die nodig is om in de toekomst om stierengevechten en de stierenrennen van Pamplona te stoppen.

Help ons zodat we door kunnen gaan met onze impactvolle campagnes! Doneer eenmalig of word donateur.