• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Spanje verklaart het stierenvechten tot cultureel erfgoed

Spanje verklaart het stierenvechten tot cultureel erfgoed

25-03-2014
Spanje verklaart het stierenvechten tot cultureel erfgoed

CAS International met collega-organisaties in de Spaanse Senaat © CAS International

De Spaanse Senaat heeft op woensdag 6 november het stierenvechten tot cultureel erfgoed van Spanje verklaard. Dit besluit heeft verder geen effect op het verbod op het stierenvechten in Catalonië.

Dit burgerinitiatief had als doel het stierenvechten tot cultureel erfgoed (Bien de Interés Cultural) van Spanje te bestempelen, het stierenvechten te promoten wanneer deelstaten het willen verbieden én het verbod van het stierenvechten in Catalonië op te heffen. Deze drie hoofddoelen zijn echter niet bereikt. Het stierenvechten krijgt de status cultureel erfgoed (Patrimonio Cultural) maar in een afgezwakte vorm: het is een symbolische status. De Spaanse regering of de deelstaten hebben geen wettelijke verplichting tot het beschermen van het stierenvechten. Zo blijft het stierenvechten verboden in Catalonië. Naar alle waarschijnlijkheid zal de stierenvechtsector meer subsidies ontvangen.
Door de status Patrimonio Cultural kan men nu echter wel een aanvraag doen bij UNESCO om het stierenvechten op de lijst te plaatsen van beschermd immaterieel erfgoed. CAS International is bezig om dit te voorkomen en we vragen u om een petitie te tekenen, zodat UNESCO het stierenvechten niet op de Werelderfgoedlijst plaatst. Klik hier om naar de petitie te gaan.

Ondanks deze ontwikkelingen blijft CAS hoopvol over de toekomst. CAS International heeft samen met verschillende internationale organisaties (Humane Society International, World Society for the Protection of Animals, League Against Cruel Sports, PETA en het platform La Tortura No Es Cultura) hard gewerkt aan de campagne #LoveSpainHateBullfights om te voorkomen dat het stierenvechten de status ‘cultureel erfgoed’ krijgt. We hebben de afgelopen maanden intensief gelobbyed in het Spaanse Congres en de Senaat en hebben nu contact met de politieke partijen, er is een dialoog gaande. Alleen de Spaanse PP, die de absolute meerderheid heeft in het Senaat, heeft voor het initiatief gestemd. Verder weten we dat maar 8% van de Spanjaarden naar het stierenvechten gaat en dat 80% van de Spanjaarden tegen de subsidiëring ervan is. Het stierenvechten heeft misschien een symbolische status gekregen, maar de bezoekersaantallen zijn al tijden aan het dalen, terwijl het bezoek aan bioscopen en theater stijgt. Het einde van het stierenvechten is in zicht.

En CAS International blijft doorgaan met politieke lobby en bewustwordingcampagnes in Spanje. Zo steunen we het initiatief Pan y Toros (Brood en Stieren, een variant op het bekende Brood en Spelen!), een burgerinitiatief dat is gestart om het stierenvechten in Spanje te verbieden. CAS zal waar nodig samenwerken met de lokale Spaanse organisaties om het burgerinitiatief succesvol te laten verlopen.