• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Spaanse regering wil stierenvechten op de Balearen doordrukken

Spaanse regering wil stierenvechten op de Balearen doordrukken

15-11-2017

Spaanse regering wil stierenvechten op de Balearen doordrukken
De Spaanse regering heeft beroep aangetekend bij het Spaanse Constitutionele Hof vanwege het einde van traditionele stierengevechten op de eilandengroep de Balearen. Sinds 11 augustus is het in deze deelstaat verboden om tijdens stierengevechten stieren te doden én te verwonden. De deelstaatregering nam in juli 2017 een nieuwe wet aan om de traditionele stierengevechten aan banden te leggen. CAS International heeft, samen met lokale organisaties, jarenlang intensief gewerkt aan het einde van het stierenvechten op de Balearen.

De Spaanse regering had drie maanden de tijd om in beroep te gaan, en dit deden ze één dag voor de termijn afliep. Volgens de Spaanse regering beschikken de deelstaten niet over de bevoegdheid om het stierenvechten aan banden te leggen doordat het stierenvechten in 2013 tot cultureel erfgoed (Bien de Interés Cultural) werd verklaard. Als de rechters beslissen om deze zaak te behandelen, zal de nieuwe wetgeving op de Balearen automatisch stilgelegd worden.

Marius Kolff, directeur van CAS International, over het besluit van de Spaanse regering:

“Opnieuw besluit de Spaanse regering op krampachtige wijze een deelstaat terug te fluiten en een barbaars feest in stand te houden. Stierenvechten zijn niet meer van deze tijd. Het Tribunaal in Madrid heeft het verbod in Catalonië ongeldig verklaard en te verwachten is dat ze dit opnieuw met de Balearen zullen doen. In Catalonië en op de Balearen wil 90% van de parlementsleden, als echte vertegenwoordigers van het volk, het stierenvechten afschaffen. Het Tribunaal, dat beheerst wordt door PP-leden (conservatieve partij Partido Popular), houdt zich maar vast aan een verleden dat door het publiek helemaal niet meer wordt gedeeld. Is het gek dat moderne deelstaten zich willen afscheiden van de overheersing door Madrid, een overheersing die welhaast koloniale neigingen vertoont.”

Mallorca Sense Sang
Doordat het Constitutionele Hof in 2016 besloot dat deelstaten het stierenvechten niet meer mogen verbieden, was een andere strategie noodzakelijk: het verbieden van verschillende elementen van het stierenvechten. Met 33 stemmen voor, 19 tegen en 2 onthoudingen werd in juli 2017 een wetsvoorstel aangenomen dat het doden of verwonden van de stier verbood. De aanwezigheid van paarden tijdens stierengevechten werd ook verboden. Verder zouden de stierenvechters en de stieren onderworpen worden aan een dopingtest. Ook werd de toegang van minderjarigen (18 jaar) tot stierengevechten verboden. De stieren zouden afkomstig moeten zijn uit veehouderijen uit de buurt, om te voorkomen dat ze lang onderweg zijn, het liefst van de Balearen zelf.

De afgelopen drie jaar heeft CAS International intensief gewerkt aan het einde van de traditionele stierengevechten op de Balearen met de campagne ‘Mallorca Sense Sang’ (Mallorca zonder bloed), met AnimaNaturalis, ondersteund door HSI. Meer dan 360.000 handtekeningen werden verzameld tijdens de ze campagne. De campagne kon rekenen op een brede steun vanuit de bevolking op de Balearen. Ook andere organisaties hebben bijgedragen aan de strijd tegen het stierenvechten op de Balearen, op hun eigen manier, zoals LIBERA! Illes Balears, AVATMA, Fundación Franz Weber, Mercy for Animals en CoPPA, onder andere.