• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Schokkende beelden: deelname minderjarigen aan stierengevecht met kalveren in Spanje

Schokkende beelden: deelname minderjarigen aan stierengevecht met kalveren in Spanje

13-09-2019
Schokkende beelden: deelname minderjarigen aan stierengevecht met kalveren in Spanje

© Animal Guardians & La Tortura no es Cultura

Een 15 jaar oud meisje en een 17 jaar oude jongen hebben deelgenomen aan een stierengevecht, als stierenvechter in opleiding, waarin jonge kalveren mishandeld en gedood werden. Het Comité Anti Stierenvechten veroordeelt de deelname van minderjarigen aan stierengevechten in Spanje. In 2018 verzocht het Comité voor de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties Spanje om kinderen weg te houden van het geweld van het stierenvechten. Ondanks deze waarschuwing is het nog altijd toegestaan dat minderjarigen deelnemen aan stierengevechten.

Animal Guardians en het platform la Tortura No Es Cultura (mishandeling is geen cultuur) waar het Comité Anti Stierenvechten deel van uitmaakt, documenteerden de schokkende beelden. Het stierengevecht vond plaats in Esquivias als een ‘tribuut aan de vrouwen van de gemeente’ in samenwerking met de deelstaatregering van Castillië-La Mancha.

In de beelden is te zien hoe een 15 jarig meisje de laatste van de vier kalveren van het stierengevecht gruwelijk leed toebrengt. Door gebrek aan ervaring steekt het meisje herhaaldelijk op het kalfje, jonger dan twee jaar, in.

De video laat verder zien hoe onervaren leerlingen van een stierenvechtschool van de plaats Navas del Rey, vlakbij Madrid, oefenen op kalfjes. Een jongen van 17 jaar oud doet ook mee aan het stierengevecht. Hij doodde zijn eerste stier op 15-jarige leeftijd.

Volgens Marta Esteban Miñano, internationale directeur van Animal Guardias, worden dit soort stierengevechten gehouden met steun van de deelstaatregering van Castillië-La Mancha. Dit betekent dat dit soort activiteiten gefinancierd worden met publiek geld. Marta Esteban:

“Vinden we het vermaak om jongens en meisjes honden, katten of zelfs schapen, te zien martelen? Waarom is dit anders bij runderen? Dat is het dus niet. Het toestaan dat kinderen dieren martelen en doden, waardoor ze aan een enorm lijden worden blootgesteld, is een verschrikking gezien vanuit hun mentale en fysieke integriteit. Het schakelt hun empathie uit wat betreft het leed van de ander, en opent de deur tot het accepteren van uitzonderingen in geweld. Daarnaast gaat dit aanmoedigen van geweld in tegen het recht van kinderen om in een geweldloze omgeving te leven. We eisen dat de Spaanse regering maatregelen neemt om dit in de toekomst te voorkomen en de richtlijnen van het Comité voor de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties te volgen, waarvan Spanje beloofd heeft zich eraan te zullen houden.”

Het Comité Anti Stierenvechten geeft verder aan dat Europese Subsidies gebruikt worden om vechtstieren te fokken. Dit houdt in dat de Europese burger via zijn belastinggeld ongewild meebetaald aan het in stand houden van een wrede traditie die in de meeste Europese landen verboden is. Een traditie waardoor in stierenvechtscholen kinderen geconfronteerd worden met geweld tegen dieren. Het is zorgwekkend dat kinderen hun vermogen tot empathie verliezen door het zien van het stierenvechten. Geweld leidt dan uiteindelijk tot meer geweld.

In de campagne Basta Becerradas wordt men gevraagd om een petitie te tekenen en de Spaanse ambassade te schrijven met het verzoek om kalveren niet meer te gebruiken voor stierengevechten. Maar ook om de aanwezigheid en deelname van kinderen aan dit soort wrede evenementen te verbieden.