• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Massa-protesten in Spanje voor het einde van de jacht met honden

Massa-protesten in Spanje voor het einde van de jacht met honden

06-02-2023

Tienduizenden mensen hebben gisteren in 45 Spaanse en andere 18 Europese steden geprotesteerd tegen de jacht met honden. CAS International en AnimaNaturalis deden mee in meerdere steden: Madrid, Barcelona, Valencia, Alicante, Palma de Mallorca, Logroño en Zaragoza. De protesten vinden plaats enkele dagen voor de stemming over de nieuwe dierenwelzijnswet door het Spaanse congres. Helaas zijn jachthonden uit de bescherming van de wet gehaald.

jacht met honden

Foto: CAS International/AnimaNaturalis

De protesten in Spanje werden georganiseerd door het platform Plataforma No a la Caza. De gekozen datum van 5 februari is zeker geen toeval: begin februari markeert het einde van het jachtseizoen in Spanje. Dan worden meer dan 50.000 hazewindhonden (galgo’s), podenco’s en andere jachthonden massaal gedumpt en/of gedood wanneer ze niet langer geschikt zijn voor de jacht. Spaanse wetgeving beschermt deze honden nauwelijks. Jachthonden zijn zelfs verwijderd uit het wetsvoorstel voor een nieuwe nationale dierenwelzijnswet na druk van de jachtsector.

Foto: CAS International/AnimaNaturalis

Nieuwe dierenwelzijnswet

Spanje gaat deze week stemmen op de eerste nationale dierenbeschermingswet en jachthonden vallen buiten de boot. Het is een opmerkelijke situatie: de regeringspartijen PSOE en Unidas Podemos presenteerden samen deze wet aan de ministerraad, die deze vervolgens goedkeurde. De jachtsector dreigde vervolgens dat de socialisten vanwege deze zet de deelstaatsverkiezingen in plattenlandsgebieden zouden verliezen. Jagers framen het wetsvoorstel als een aanval op het plattenlandsleven in Spanje. En die dreiging werd realiteit bij de laatste verkiezingen van Andalusië: de socialisten verloren dramatisch. De PSOE schrapte met steun van oppositiepartijen de jachthonden uit het wetsvoorstel.

CAS maakt zich zorgen over het schrappen van jachthonden uit het wetsvoorstel. Toch hopen we dat de nieuwe dierenwelzijnswet aangenomen wordt. Een nationale wet zal een positieve invloed hebben op andere thema’s die dierenleed met zich mee brengen, zoals het stierenvechten en de jacht.

50.000 jachthonden afgedankt

Februari is de maand dat Spaanse jachthonden massaal worden afgedankt door jagers. Ze worden overreden, opgehangen aan bomen, in putten gegooid; de fortuinlijke honden worden in de steek gelaten en komen terecht in de opvangcentra. Opvangcentra stromen vol met in de steek gelaten honden. Een klein deel van de jagers brengt zelf hun jachthonden naar het asiel.

CAS werkte de afgelopen twee jaar intensief samen met de Spaanse organisatie AnimaNaturalis om het welzijn van deze honden te verbeteren. Zo doen we onderzoek en lobbyen bij de regering voor de bescherming van jachthonden door de wet. In 2022 deden we onderzoek naar kennels bij jagers op 29 verschillende locaties. We troffen jachthonden aan die in hun eigen uitwerpselen zaten en afhankelijk waren van vervuild water in hun drinkbakken. Volgens de dierenartsen die aan ons onderzoek meededen vertoonden de honden gedrag dat het gevolg is van langdurige gevangenschap. Ook beperkten kettingen dieren in hun beweging en vertoonden zij tekenen van slechte gezondheid zoals kreupelheid.

We vragen om een einde van de misstanden in de jachtsector. Teken onze petitie!

Wij zetten ons werk voort om het welzijn van jachthonden te verbeteren. Help ons zodat we door kunnen gaan met onze impactvolle campagnes. Doneer eenmalig of word donateur.