• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Protesten in Sevilla en Madrid tegen stierengevechten

Protesten in Sevilla en Madrid tegen stierengevechten

16-05-2023

In april en mei protesteerden CAS en AnimaNaturalis tegen stierengevechten in de Spaanse steden Sevilla en Madrid. In totaal worden 300 stieren gedood: 90 in Sevilla, en 210 in Madrid. 

Protest Madrid

© CAS & AnimaNaturalis

Bij beide protesten lagen activisten op de grond, op een capote. De capote vormt een belangrijk onderdeel van het stierengevecht: het is een roze doek die de stierenvechter gebruikt om de stier naar hem toe te lokken. Het dier rent vervolgens achter de capote aan. Het doel hiervan is om de stier te vermoeien en verzwakken, wat de kansen verkleint dat het dier de stierenvechter kan verwonden. De activisten lagen schaars gekleed op de capote, om zo ‘in de huid van de stier’ te kruipen. Achter hen bevonden zich activisten met spandoeken.

Uiteindelijk doodden de stierenvechters 90 stieren binnen 15 dagen tijd tijdens de zogenaamde Feria de Abril (Aprilfeesten) in Sevilla. Het stierenvechten vormt jaarlijks een onderdeel van deze lentefeesten. In Madrid zullen tussen 10 mei en 18 juni in totaal 210 stieren gedood worden, als onderdeel van de San Isidro-feesten.

Meerderheid Spanjaarden tegen stierengevechten

Volgens officiële data van het Ministerie van Cultuur van Spanje is er een sterke daling te zien van het aantal stierengevechten sinds 2015. Maar 8 procent van de Spanjaarden ging naar een stierengevecht tussen 2018 en 2019. Daarnaast weten we dat 90,5 procent van de Spanjaarden geen stierenfeest bezocht in 2018.

Ook al gaat meer dan 90 procent van de Spanjaarden niet naar het stierenvechten, zullen dit jaar meer dan 9.000 stieren sterven. Meer dan 50.000 stieren zullen gehuurd en uitgebuit worden tijdens stierenfeesten.

80 procent van de spektakels met stieren in Spanje vinden plaats in de regio’s Madrid, Toledo, Salamanca, Ávila en Cuenca. In drie deelstaten is het stierenvechten verboden of verdwenen: Catalonië, de Canarische Eilanden en de Balearen.

Help ons zodat we door kunnen gaan met onze impactvolle campagnes! Doneer eenmalig of word donateur.