• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Protesten in Madrid en Sevilla tegen de bloedige stierengevechten

Protesten in Madrid en Sevilla tegen de bloedige stierengevechten

12-05-2022

In Sevilla en Madrid zijn de bloedige stierengevechten weer op gang gekomen, door de start van het stierenvechtseizoen. Het Comité Anti Stierenvechten (CAS International) en AnimaNaturalis protesteerden in beide steden tegen de stierengevechten.

bloedige stierengevechten

Madrid © Jose Nieto

Sevilla

Op 24 april protesteerden we in de zuidelijke Spaanse stad Sevilla. Toen vonden de beroemde en uitbundige Aprilfeesten plaats. Helaas worden dan stierengevechten gehouden, al gaat het feest niet over het stierenvechten. Dit wilden we duidelijk maken tijdens het protest en daarom speelde een vrouw verkleed als flamencodanseres de hoofdrol in ons protest. Tijdens de Aprilfeesten kleden vrouwen zich in de meest prachtige en kleurrijke flamenco-jurken. De flamencodanseres stond centraal als slachtoffer van het stierenvechten, bebloed en omringd door grote banners met beelden van stierenvechters die op het punt staan een stier te doden.

Sevilla © CAS International/AnimaNaturalis

De Aprilfeesten trekken jaarlijks duizenden bezoekers die willen genieten van muziek, dans, traditionele gerechten, de prachtige jurken die vrouwen massaal dragen, etc. Het martelen en doden van stieren is een dieptepunt voor een feest die alle Andalusiërs trots zou moeten maken. Daarbij is de controverse rondom het stierenvechten nog nooit zo sterk aanwezig geweest als nu, in een samenleving die steeds harder roept om het einde ervan.

Madrid

Op zondag 8 mei protesteerden we in Madrid, tijdens de San Isidro-feesten in de Spaanse hoofdstad. Daar deden we een vergelijkbare act als in Sevilla: een man en een vrouw, gekleed in typische klederdracht van de regio, stonden centraal in het protest. Bebloed en omringd door grote borden van stierenvechters stonden zij symbool voor de stier.

Net als bij de Aprilfeesten, hebben de San Isidro-feesten in essentie niets te maken met het stierenvechten. Madrid staat symbool voor diversiteit, wat terug te zien is in de feesten. Daarbij wijst de meerderheid van de Spanjaarden het stierenvechten af, wat een duister contrast vormt met de rest van de festiviteiten. 240 stieren worden in de week van San Isidro gedood.

Officiële data

Volgens officiële data van het Ministerie van Cultuur van Spanje en van de vereniging van dierenartsen AVATMA, is er een sterke daling te zien van het aantal stierengevechten sinds 2016. Volgens het Ministerie van Cultuur is maar 9,5 procent van de Spanjaarden naar een stierengevecht gegaan tussen 2014-2015. Hiervan kregen 2 van ieder 10 bezoekers een gratis kaartje. Daarnaast weten we dan in 2018, 90,5 procent van de Spanjaarden geen stierenfeest heeft bezocht. Bij het onderzoek gaf 40 procent aan geen enkele interesse te hebben in evenementen met stieren. Verder kwam naar voren dat 20 procent de regels van het stierengevecht niet te kennen.

Ook al gaat meer dan 90 procent van de Spanjaarden niet naar het stierenvechten, zullen dit jaar meer dan 9.000 stieren sterven. Meer dan 50.000 zullen gehuurd worden om uitgebuit te worden tijdens stierenfeesten. Hierna worden ze gedood of hergebruikt.

80 procent van de spektakels met stieren in Spanje vinden plaats in de regio’s Madrid, Toledo, Salamanca, Ávila en Cuenca. In drie deelstaten is het stierenvechten verboden of verdwenen: Catalonië, de Canarische Eilanden en de Balearen.

Help ons zodat we door kunnen gaan met onze impactvolle campagnes! Doneer eenmalig of word donateur.

Donateurs ontvangen een gratis code om de documentaire Yo Galgo te bekijken. De documentaire behandelt de problematiek rondom de jacht met de Spaanse galgo.